Slovenci svoje bolje plaćaju

Izvor: Politika, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci svoje bolje plaćaju

Sevojno – Navršilo se pet godina otkada je slovenački "Impol d. d." iz Slovenske Bistrice postao većinski vlasnik Valjaonice aluminijuma iz Sevojna, nadenuvši joj ime "Impol Seval". Ušlo se u mnoga vredna ulaganja i potpuno prilagođavanje rada sevojničke fabrike evropskim zahtevima. Ostvarena je, po svim pokazateljima, veoma uspešna privatizacija, jedna od najboljih u srpskoj privredi.

Sevojnička fabrika isplivala je iz teškoća i postala jedan od naših najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvoznika. Ostvaruje rekorde iz godine u godinu, produktivnost je povećana osam puta, ponajpre zbog toga što je slovenački vlasnik u "Impol Seval" investirao čak 34 miliona evra, pa se uloženo već otplaćuje.

– Ovde smo do sada dosta dobro radili. Fabrika je, praktično, stajala kad smo mi došli. Zadržali smo menadžment koji smo zatekli i nismo pogrešili, dok u drugim zemljama kupuju firme i uglavnom dovode svoje ljude na rukovodeća mesta. Mi smo verovali u ljude iz Srbije, to je bio pravi put da postignemo uspeh i ova fabrika danas živi i radi kao u zapadnom svetu. Mi smo se učili od njih, oni od nas, i veoma smo zadovoljni – rekao je Jernej Čokl, predsednik Uprave "Impola d. d.", dodajući da će se nastaviti sa ulaganjima u "Impol Seval".

Za dobar rad, rekorde i evropsku produktivnost, vlasnici iz Slovenije ovdašnje zaposlene plaćaju u proseku oko 450 evra neto. Ako se zna da su u Sloveniji, pa i u tamošnjem "Impolu", zarade višestruko veće, a troškovi života ovde i tamo slični, logično je bilo novinarsko pitanje upućeno predsedniku Uprave "Impola" – zašto je slovenački radnik znatno bolje plaćen od srpskog.

– Istina, postoji razlika u platama ovde i u Sloveniji. Ali, ne može se očekivati da bude tamo i ovde isto. Evo, mi Slovenci ne očekujemo da naše plate budu kao one u Austriji ili Nemačkoj, bez obzira na to što smo zajedno u EU. Uvek je tako i mislim da se treba prilagođavati platama koje su ovde. Ipak, nastojimo da u "Impol Sevalu" budu veće plate nego što su u proseku u Srbiji – rekao je Jernej Čokl.

Budući da se o uspesima sevojničke fabrike mnogo govori, a da akcionari sve glasnije pitaju zašto se, kod tolikih poslovnih uspeha, ne isplaćuju dividende, tu nedoumicu pokušao je da razjasni direktor "Impol Sevala" Ninko Tešić. Po njegovim rečima, razlog su gubici nasleđeni iz pretprivatizacionog perioda.

– Pre privatizacije smo 15 godina preživljavali, sačuvali kadar i mašine, ali smo iskazivali gubitke u poslovanju. Gubici su tada dostigli više od 11 miliona evra. "Impol" je kupio fabriku s nepokrivenim gubicima. Naravno, oni se ne opraštaju, slažu se u bilansu i kad tad ih treba pokriti. Investirano je mnogo poslednjih godina, počeli smo da ostvarujemo dobit, pa se nešto i na pokrivanje gubitaka raspoređivalo. Deo smo pokrili, ali je kurs evra pao, pa gubitak opet dostiže oko 10 miliona evra. Tek 2008. ili 2009. godine pokrićemo stare gubitke, pa onda slede dividende – objasnio je Tešić, dodajući da je on ipak skloniji da se dividende ulože u proizvodnju nego da se dele, ali o tom potom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.