Slovenci odlaze iz Livnice u Topoli

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Feb.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci odlaze iz Livnice u Topoli

Beograd -- Ugovor o privatizaciji sa slovenačkom firmom "Livar grup", većinskim vlasnikom livnice Livar u Topoli, najverovatnije će biti raskinut zbog neizmirenih obaveza.

Slovenački vlasnici najavili su, na sastanku predstavnika sindikata u Ministarstvu ekonomije, spremnost da vrate državi paket od 65 odsto akcija bez ikakve naknade.

Sindikalci su rekli da je za njih prihvatljivo jedno od mogućih rešenja koje je je predložio državni sekretar Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ćirić, da se uradi biznis plan za pokretanje proizvodnje, čiju su izradu, kao obavezu, preuzeli predsednik opštine Topola Dragan Jovanović i pregovarački tim.

Radnici Livara iz Topole traže raskid privatizacije zbog neisplaćenih zarada, neuplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, nepovezivanja radnog staža, višemesečne blokade računa i izuzetno teške finansijske situacije u livnici. Oni, takođe smatraju da je stečaj nagore rešenje za njih, pa će nastaviti generalni štrajk i raditi na tome da se uradi biznis plan i livnica podržavi.

Predsednik samostalnog sindikata Đorđe Lukić je rekao da su dobijena uveravanja da je država spremna da prihvati paket akcija većinskog vlasnika livnice, pod uslovom da se u roku od 15 dana napravi plan o nastavku proizvodnje.

"Na sastanku u Beogradu većinski vlasnik je izjavio da nema načina da ispuni dugovanja prema zaposlenima, državi, dobavljačima iElektroprivredi Srbije (EPS)" , rekao je Lukić i naveo da radnicima nije isplaćeno osam zarada, doprinosi od avgusta 2008. godine, a dug EPS-u je 35 miliona dinara.

Livnica ne radi, struja je isključena u januaru, a račun firme je u blokadi više od godinu dana, sa prekidima. "Predstavnik većinskog vlasnika tvrdi da je još prošle godine predlagao stečaj firme, a pokušavao je i da pronađe strateškog partnera koji bi izmirio obaveze i pokrenuo proizvodnju, ali u tome nije uspeo", dodao je Lukić.

Prema informacijama iz Štrajkačkog odbora, zaposleni nastavljaju generalni štrajk započet prošle nedelje dok vlasnici ne ponude konkretno rešenje za prevazilaženje krize u preduzeću i ispune zahteve zaposlenih.

Kako će biti obezbeđena sredstva za normalno poslovanje, izmirenje dugova, skidanje hipoteke zbog kredita od 3,5 miliona evra pitanja su koja čekaju odgovor i rešenje svih zainteresovanih strana u još jednoj neuspeloj privatizaciji. Zaostala dugovanja, prema oceni predstavnika Ministarstva ekonomije, mogla bi da se izmirila delom otpisivanjem i reprogramom dugova i nalaženjem načina da se obezbede sredstva iz Fonda za razvoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.