Slovenci kupili srpsku prodavnicu

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 11:13

Slovenci kupili srpsku prodavnicu

Big Bang, najveći slovenački prodavac zabavne i potrošačke elektronike, potpisao je ugovor o kupovini 100% srpske onlajn maloprodaje BC Group.

Posao još treba da odobre nadležne agencije za zaštitu tržišne konkurencije, saopšteno je iz kompanije. Preuzimanje bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

U grupi Big Bang, žele da postanu vodeće tržište potrošačke elektronike na mreži u regionu.

"Akvizicija BC Grupe značajno će nam pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ostvarimo ove ambicije, sa kojima će Big Bang Grupa steći važna znanja iz oblasti onlajn prodaje, a moći ćemo da iskoristimo sinergiju u nabavci, logistici i digitalizaciji poslovanja", rekao je direktor Big Banga nakon potpisivanja ugovora Uroš Mesojedec.

BC Grupa je prošle godine ostvarila 35 miliona evra prihoda, a u narednih pet godina žele da ga povećaju na više od 90 miliona evra, za šta im je bio potreban odgovarajući poslovni partner, objasnio je direktor i sadašnji većinski vlasnik BC Grupe Oleg Kulidžan.

Kulidžan sada očekuje da će akvizicija povećati asortiman proizvoda i poboljšati logistiku i korisničko iskustvo. Ovom akvizicijom Big Bang grupa nastavlja svoju ekspanziju u regionu nakon što je prošle godine preuzela hrvatsku kompaniju Sancta Domenica.

Nakon preuzimanja, cela grupacija imaće skoro 700 zaposlenih, a prema planovima, na tržištu od ukupno 16 miliona stanovnika, 2028. godine ostvariće više od pola milijarde evra prihoda, objašnjava Press.

Grupa je prošle godine ostvarila rekordnih 270 miliona evra prihoda. U Sloveniji trenutno postoji oko 17 prodavnica sa površinom od skoro 32.000 kvadratnih metara.

Počeci grupe sežu u 1991. godinu, a brend je nastao dve godine kasnije, kada je otvorena prva prodavnica u Ljubljani.

Kompanija Bidigital je u septembru 2018. godine postala vlasnik Big Banga, koji je u vlasništvu Adventure holdinga, koji kontroliše preduzetnik Darko Klarič. Bidigital ga je kupio u okviru stečaja Merkura i tako u stečajnu masu prebacio 18,6 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.