Slovačka očekuje rast investicija

Izvor: B92, Beta, 05.Mar.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka očekuje rast investicija

Bratislava -- Slovački premijer Robert Fico očekuje ove godine više od tri milijarde evra direktnih stranih ulaganja i nova radna mesta za najmanje 13 hiljada Slovaka.

"Očekuje se dalji priliv stranih ulaganja. Stvorili smo povoljnu atmosferu", rekao je danas Fico i dodao da je posebno ohrabrujuće to što se ti investitori orijentišu na logistiku i laku industriju.

"To može da poboljša unutrašnju strukturu naše privrede, što je izuzetno dobra vest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Slovačku, orijentisanu jednostrano na neke vrste proizvodnje", rekao je Fico.

Svoj kapital ove godine u slovačke oblasti Žiline, Njitre i Košica namerava da uloži 16 preduzeća iz Belgije, Velike Britanije i SAD, a njihova ulaganja u vrednosti od 300 miliona evra trebalo bi da obezbede u tim oblastima između dve i četiri hiljade novih radnih mesta.

Prema Ficovim rečima, još 2,4 milijarde evra doći će u slovačku privredu putem 87 projekta preko Slovačke agencije za razvoj investicija u trgovine (SARIO), a trebalo bi da stvore 13 hiljada novih radnih mesta.

U toku su i pregovori ministarstva privrede o potencijalnim ulaganjima vrednim 850 miliona evra, koja bi mogla da donesu posao za četiri hiljade Slovaka.

Nezaposlenost u Slovačkoj 13,9 odsto

Nezaposlenost u Slovačkoj dostigla je u poslednjem kvartalu prošle godine godine 13,9 odsto, i bez posla je bilo najviše ljudi od 2006. godine.

Kako je saopštio slovački Ured za statistiku, poslednji kvartal nije doneo očekivano oživljavanje privrede i bruto domaći proizvod (BDP) je pao 2,6 odsto.

Celu prošlu godinu slovačka privreda završila je padom BDP od 4,7 odsto, kako su slovački statističari i predvideli na početku ove godine.

Uprkos problemima privrede, plate su u Slovačkoj rasle i prošle godine prosečna plata porasla je tri odsto, na sadašnjih 744,5 evra. Kada se uzme u obzir inflacija, rast zarada tokom prošle godine bio je 1,4 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.