Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi

Slobodna zona Pirot prošle godine proglašena je za najbolju u Evropi, a ove godine dobila je četiri nagrade prestižnog ekonomskog magazina "Fajnenšl Tajms". Najznačajnija je nagrada za podršku okolnim nerazvijenim područjima - pošto je teritoriju proširila na opštine Babušnica i Dimitrovgrad.
Do prošle godine, Industrijska zona u Dimitrovgradu bila je obična ledina. Sada se na šest hektara grade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodne hale. Od pet investitora, prvi će, do kraja godine, početi proizvodnju reciklažom starih guma i zaposliti dvadesetak radnika.

"Mi smo ovde dobili kompletno infrastrukturno opremljenu lokaciju, blizina auto-puta je takođe veliki opredeljujući faktor za bilo koje poslovanje, a naročito naše zbog velikog udela logistike i transporta. Dodatni faktor je bio i obećanje da će naša fabrika ući u Slobodnu zonu", rekao je Branimir Tončić, direktor firme "Eko raber".
Sve parcele zone "Beleš" kupili su investitori iz Srbije i Bugarske.
"Ovde 35 godina nije nikla nikakva fabrika, nikakva proizvodnja, tako da je to itekako značajno. S obzirom da imamo zainteresovanost investitora, ja očekujem da se zaposli sva slobodna radna snaga sa ovog područja", naveo je Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad.
Zona u Dimitrovgradu smeštena je tik uz Koridor 10. Dodatni motiv investitorima su bescarinske olakšice koje važe u slobodnoj zoni Pirot.
"Mi im dajemo pravo mesto za logistiku. Pirot se nalazi u sredini tri panevropska koridora. Auto-putem na Koridoru 10 veoma brzo dolazimo do Koridora 4 i Koridora 8 do Sofije. Slobodna zona Pirot postaje regionalna i na taj način utiče na regionalni razvoj", istakao je  direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić.
Slobodna zona Pirot sa godišnjim prometom od 900 miliona evra i 7000 radnika, najuspešnija je u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.