Slika i glas po istoj ceni

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slika i glas po istoj ceni

Treću generaciju mobilne telefonije prvim pozivom otvorili premijer Vojislav Koštunica i Zdravko Čolić

Telekom "Srbija" juče je u komercijalnu upotrebu pustio treću generaciju mobilne telefonije, takozvanu video-telefoniju. Zahvaljujući velikoj brzini prenosa podataka, "3G tehnologija" omogućava prenos i slike sagovornika. Za sada je dostupna u 17 gradova širom Srbije, kao i na području Kopaonika i Zlatibora, a tokom prve polovine januara biće pokriveno još šest gradova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prema rečima Draška Petrovića, generalnog direktora Telekoma "Srbija", video-telefoniranje će koštati koliko i uobičajeni mobilni pozivi.

Inače, prvi korisnici treće generacije mobilne telefonije u Srbiji juče su postali premijer Vojislav Koštunica i pevač Zdravko Čolić, koji su video-pozivom uputili najlepše želje.

Izrazivši veliko zadovoljstvo povodom puštanja video-telefonije, premijer Koštunica je rekao da takvi projekti otvaraju nove horizonte, uvode nove tehnologije, otvaraju radna mesta i donose nove proizvode i usluge u Srbiju. Zbog toga je i prvi cilj naše zemlje, kako je kazao, privredni razvoj, jer jedino uz jaku privredu možemo imati jaku državu.

– Najsavremenija generacija mobilne telefonije čini Srbiju i Telekom "Srbija" delom velike moderne svetske porodice i u nju ih integriše. Osim toga, Telekom "Srbija" je prelaskom Drine, odnosno kupovinom Telekoma "Srpske", ušao u investiciju koja svedoči ne samo o poslovnoj, privrednoj i pravnoj stabilnosti naše zemlje već i o njenoj sposobnosti da ulaže na stranim tržištima. To je veliki doprinos Srbije regionalnom povezivanju i regionalnoj ekonomskoj saradnji – rekao je Koštunica.

Mobilna telefonija Srbije je prvi operater u našoj zemlji koji ima kompletnu tehnologiju za podršku "3G mreže". Njenim puštanjem u komercijalnu upotrebu korisnicima će biti dostupan veliki broj novih usluga, kao što su video-pozivi, praćenje TV programa, gledanje muzičkih spotova i filmskih sadržaja, brži Internet, nadzor važnijih saobraćajnica i mnogi drugi multimedijalni sadržaji.

– I što je najvažnije, održali smo obećanje i nismo povećali cene, a pristup portalu će biti besplatan – rekao je Draško Petrović.

Usluge treće generacije mobilne telefonije trenutno su dostupne u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Užicu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Požarevcu, Smederevu, Pančevu, Subotici, Somboru, Boru, Paraćinu, Ćupriji, Vrnjačkoj Banji, kao i na području Kopaonika i Zlatibora. Već tokom prve polovine januara, signal video-telefonije pokriće Vranje, Leskovac, Sremsku Mitrovicu, Šabac, Zaječar i Jagodinu.

– Telekom "Srbija" se može pohvaliti da je za manje od mesec dana napravio dva značajna poslovna iskoraka. Prvi je pobeda na međunarodnom tenderu za kupovinu većinskog paketa Telekoma "Srpske", a drugi, ovaj danas, odnosno puštanje treće generacije mobilne telefonije. To smo postigli zahvaljujući rastu prihoda i učešća na tržištu, tako da je naše preduzeće sada apsolutni telekomunikacioni lider ne samo u Srbiji već i u regionu i ovom delu Evrope. Sigurno držimo 65 odsto domaćeg tržišta mobilne telefonije, uslužujemo četiri miliona korisnika, među kojima je i 800.000 novih pretplatnika koji su nam svoje poverenje poklonili tokom poslednjih godinu dana – objasnio je generalni direktor Telekoma "Srbija".

Zdravko Čolić je juče poklonio premijeru Koštunici jubilarni tristahiljaditi primerak svog najnovijeg albuma, koji se prodaje uz pripejd pakete Mobilne telefonije Srbije.

-------------------------------------------------------------------------

Halo, da li se vidimo

Treća generacija mobilne telefonije zasniva se na brzom protoku podataka. Za razliku od pređašnjih rešenja kao što su "dži-pi-er-es, sa 56 K (kilobajta), ili "edž" tehnologije koja teoretski predviđa protok od 200 K u sekundi, 3G bez problema omogućava protok od dva megabajta u sekundi.

Zahvaljujući tome, slika, kao najteži vid podataka, prenosi se u realnom vremenu, to jest u istom trenutku. Video-pozivi mogu da se obavljaju putem 3G telefona, koji su najčešće opremljeni sa po dve kamere. Sa prednje strane aparata nalazi se kamera koja snima korisnika telefona, a slika sagovornika vidi se na displeju. Korisnik na displeju, pri tom, u malom prozoru, može da vidi i svoju sliku koja se prikazuje na telefonu sagovornika. Druga kamera nalazi se na poleđini telefona, i ona se koristi za snimanje digitalnih fotografija i video-zapisa.

U slučaju video-poziva u bučnom okruženju, korisnik telefona nesmetano može da komunicira uz pomoć slušalica sa pratećim mikrofonom. Putem slušalica, bez obzira na buku, nesmetano se čuje glas sagovornika, čija slika je istovremeno vidljiva preko displeja.

Budući da telefon mora da se odmakne na rukohvat ispred korisnika, da bi ga snimila kamera za prenos njegove slike, mikrofon garantuje da će glas nadjačati buku.

Marko Lakić

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.