Slijede otkazi stotinama bh. radnika!

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slijede otkazi stotinama bh. radnika!

BANJALUKA - Ukoliko Savjet ministara BiH u narednim danima ne produži odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza repromaterijala, stotine radnika bi se mogle naći na ulici, jer će poslovanje firmi iz sektora obućarske, tekstilne i elektroindustrije biti direktno ugroženo.

Iz tog razloga predstavnici privrednih komora i poslodavci iz cijele BiH apelovali su na Savjet ministara BiH da preispita svoj stav i da do kraja godine usvoji ovu odluku s ciljem ukupnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << poboljšanja poslovanja bh. kompanija.

Tako je Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH u petak izrazila nezadovoljstvo u ime bh. privrednika zbog neusvajanja ove odluke.

"Ta odluka je imala pozitivan učinak za domaće proizvođače i izvoznike, kojima je znatno umanjila troškove i omogućila povećanje obima proizvodnje, ulaganja, zaposlenosti i izvoza", naveli su iz STK BiH.

Oni su dodali da su kompanije iz BiH koje su koristile povlastice iz ove odluke već u svojim planovima za naredni period predvidjele njene pogodnosti i zaključile ugovore pa ih neusvajanje odluke dovodi u situaciju da otkažu ugovore ili da posluju sa gubitkom.

Isto tako, Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore RS smatra neprihvatljivim i neodgovornim odnos Savjeta ministara BiH prema privredi BiH zbog nepostizanja konsenzusa o ovoj odluci.

"Zahtijevamo da se do kraja ove godine održi još jedna sjednica Savjeta ministara BiH i usvoji navedena odluka", poručili su iz Privredne komore RS. U suprotnom, oni su naveli da će opstanak ovih privrednih društava, a samim tim i velikog broja radnih mjesta, kao i već ugovorenih poslova, biti dovedeni u pitanje. Inače, Privredna komora RS je o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara BiH obavijestila i Vladu RS.

Neprihvatljiv i neodgovoran odnos Savjeta ministara BiH prema privredi

Pored toga, i rukovodstvo Fabrike obuće "Bema" uputilo je u petak protestno pismo povodom neprodužavanja odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa Savjetu ministara BiH i Vladi RS.

"Moram da iskažem svoje razočarenje i ovakav postupak pojedinaca samo je dokaz u kakvoj zemlji živimo i da u njoj nema opstanka. Nije mi jasno kako je moguće da se zbog jednog odlazećeg ministra iz SDP-a ne produži odluka koja je od velike važnosti za privredu BiH i opstanak hiljade radnih mjesta", rekao je Marinko Umičević, tehnički direktor "Beme". On je dodao da su im inostrani partneri iznijeli stav da u slučaju neprodužavanja ove odluke neće imati ekonomsku isplativost rada u BiH, te da će svoju proizvodnju prenijeti u Hrvatsku. On kaže da će neprodužavanjem ove odluke u Fabrici obuće "Bema" 250 radnika ostati bez posla.

Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, rekao je da je u granama koje su najviše pogođene neprodužavanjem ove odluke upravo i najveći broj zaposlenih.

"To će sasvim sigurno nanijeti velike štete domaćoj privredi, uticati na konkurentnost domaćih proizvođača, ali i na smanjenje broja zaposlenih u tim firmama", rekao je Bakšić.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u petak da je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe na sjednici Savjeta ministara BiH bio redovna, a ne dopunska tačka dnevnog reda, kako je to ustvrdio Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, koji je i glasao protiv te odluke. Naveli su da je dnevni red sjednice objavljen 11. decembra ove godine, sedam dana prije samog održavanja sjednice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.