Sledeće godine se očekuje privredni rast

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće godine se očekuje privredni rast

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio da u idućoj godini možemo očekivati ponovni privredni rast, koji se sada procenjuje na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Premijer je, na promociji Menadžment foruma jugoistočne Evrope Bled-Kopaonik, u "Hajatu", rekao da ubrzanje dinamike privrednog rasta podazumeva kvalitativne i strukturne promena privrede,kao i racionalniju i efikasniju državu.

On je pozdravio inicijativu za osnivanje foruma koji će okupljati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ekonomiste, privrednike i predstavnike regulatornih tela, koji će se baviti pitanjima poslovne strategije, restrukturiranja, finansijskog upravljanja ljudskim resursima, kao i prihvatanjem najboljih rešenja svetske prakse.

Cvetković je naglasio da je cilj novo javno upravljanje i budžetiranje i ostvarivanje ekonomskih i socijalnih ciljeva, sa najmanjim sredstvima, uz istovremno zadržavanje kvaliteta usluga koje pruža javni sektor gradjanima i privredi.

Zajedničkim organizovanjem foruma dodatno se učvršćuju veoma jake ekonomske veze Slovenije i Srbije, rekao je Cvetković, podsetivši da Slovenija i Srbija imaju veliki obim spoljno-trgovinske razmene i da Slovenija ima jedno od vodećih mesta kao investitor u Srbiji.

Premijer je istakao da je "za Srbiju, punopravno članstvo u EU prioritet", dodavši da svetska ekonomska kriza koja je ozbiljno pogodila Srbiju, neće usporiti naše aktivnosti na ubrzanju evropskih integracionih procesa i da očekuje da će EU uvažiti te napore.

"Srbija mora da uradi veliki posao, pre svega da uskladi ekonomski sistem sa evropskim zakonodavstvom, ali i politički sa normama na polju demokratizacije i poštovanja ljudskih prava. Na tom poslu smo dosta odmakli, ali su veliki izazovi još uvek pred nama", ukazao je Cvetković.

Cvetković je najavio i nastavak modernizacije i izgradnje ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, energetike i telekomunikacija, za šta su osigurana sredstva, usvojeni planovi i rokovi.

Ubrzana je i priprema nove strategije privrednog razvoja koja se, mnogo više nego do sada, oslanja na izvoznu orijentaciju i medjunarodnu konkurentnost, što zahteva jak investicioni i tehnološki podsticaj i mnogo povoljniji poslovni ambijent.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.