U Srbiji nema genetski modifikovanih proizvoda, hrana bezbedna

Izvor: Blic, 11.Okt.2012, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema genetski modifikovanih proizvoda, hrana bezbedna

Građani Srbije nemaju razloga da sumnjaju u bezbednost hrane koja ulazi u Srbiju jer se ona redovno kontroliše, izjavili su danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić i direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Boćanski.

Boćanski je rekao da granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kontroliše i analizira sve pošiljke i dodao da garantuje da nijedan genetski modifikovan proizvod nije ušao u Srbiju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />On je podsetio da su Zakonom o bezbednosti hrane, kao i Zakonom o genetski modifikovanim organizmima, izričito zabranjeni gajenje i upotreba GMO u Srbiji.

“Stroga kontrola vrši se svakog dana. Imamo monitoring i tačno znamo šta radimo. Sve se kontroliše - i seme i proizvodi od semena. U Srbiju ne može nekontrolisano da uđe sojina sačma”, izričit je Boćanski.

On je naveo da u našoj zemlji četiri laboratorije, koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, mogu da ispituju genetske modifikacije, a to su Institut za molekularnu genetiku i genetički inženjering, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Soja protein laboratorija i laboratorija AG Bioteh iz Sremske Kamenice.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić je izjavio da je od početka 2011. do kraja septembra ove godine u našoj zemlji ukupno uzeto 107.015 uzoraka, pregledano je 62.110 pošiljki i urađeno 108.175 ispitivanja.

Rezultati tih ispitivanja su pokazali da 12 uzoraka nije bilo adekvatno, kvalitet i deklarisanje bili su sporni u 212 slučajeva, samo je 100 slučajevo bilo uslovno vezano za bezbednost proizvoda, prisustvo pesticida pronađeno je u sedam proizvoda, kod 39 proizvoda pronađeni su teški metali, dok je u 34 slučaja konstatovana mikrobiološka neadekvatnost, naveo je Krnjajić, ocenivši da je to veoma mali broj neispravnih proizvoda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrana koja se uzvozi u Srbiju bezbedna

Izvor: Beta, 11.Okt.2012

BEOGRAD, 11. oktobra 2012. (Beta) - Bezbednost potrošača u Srbiji nije ugrožena i hrana koja se uvozi u Srbiju je bezbedna, izjavio je u četvrtak državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić.

Nastavak na Beta...

Iz uvoza stiže bezbedna hrana

Izvor: Politika, 11.Okt.2012

Od stotinu hiljada uzoraka u nepune dve godine samo stotinak bilo je nedovoljno bezbedno, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede..Građani Srbije nemaju razloga da sumnjaju u bezbednost hrane koja ulazi u Srbiju, jer se redovno kontroliše, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji Dejan Krnjajić, državni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.