Slab rod grožđa, a vino odlično

Izvor: S media, 09.Sep.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab rod grožđa, a vino odlično

Raniji početak ovogo­dišnje "Smederevske jeseni" na muke je stavio ovdašnje vinogradare jer berba je tek za desetak dana. Ali im to nije jedina muka jer se na lošu ekonomsku godinu nadovezala i klimatska, pa će rod biti prepolovljen.

Ipak i grožđa i vina ni na ovogodišnjem izdanju "Smederevske jeseni" neće faliti.

Posebno kvalitetna vina iz ovog kraja imaju oznaku 1986. i 1990. godine

- Vino će od ove berbe biti izuzetno kvalitetno, ali će ga >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biti mnogo manje nego ranijih godina, - kaže Milomir Ilić iz Podruma "Ilić" u Vodnju, selu desetak kilometara od Smedereva.

Kišni period, koji je usledio posle jake zime, objašnjava nam Ilić, ne može da se ne odrazi na rod grožđa. Ipak, sudeći po količini šećera i odnosu sa kiselinom, vino bi trebalo da bude odlično.

I oni kojima vino nije prvo piće, znaju da se neka vinska godišta posebno cene i da određuju koliko će boca koštati. Tako su, posebno kvalitetna vina iz ovog kraja koja na sebi imaju oznaku 1986. i 1990. godine.

- To se, naravno, ne odnosi na industrijska vina, ona koja kupujete u supermarketima. Reč je o vinima iz malih, privatnih podruma, koji to rade gotovo sve ručno, bez modernih tehnologija, prosvećuje nas Ilić.

A tih malih, privatnih podruma je u Smederevu i okolini najviše, pogotovo posle propasti Poljoprivrednog kombinata "Godomin", nekadašnjeg najvećeg proizvođača vina. Mnogi su se osamdesetih i devedesetih odlučili da ožive zaparložene vinograde i porodičnu tradiciju ili da krenu u sasvim novu proizvodnju.

- Otkada je krenula ekonomska kriza sve je teže prodati kvalitetno vino.

-Ugostitelji se žale da im je posao prepolovljen, pa nam traže samo ono jeftinijie vino, jer kvalitetnije i logično, skuplje, nemaju kome da ponude, - kaže Dragan Vasić iz Podruma "Janko".

A u Smederevu i okolini se gaji baš takvo grožđe, za kvalitetnija vina. Šardone, traminac, rizling, sovinjon, merlo i kaberne, ali i smederevka. Vinari nam objašnjavaju da bi jedino smederevka proizvedena od grožđa sa ovog geografskog područja, smela da nosi oznaku "kvalitetno vino". Sve ostale smederevke, moraju da budu obeležene samo kao stono vino.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.