Izvor: B92, 01.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila Zakon o Akcionom planu

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je u utorak uveče Zakon o Akcionom planu harmonizacije ekonomskih sistema državne zajednice Srbija i Crna Gora. Za zakon je glasalo 125 poslanika, a protiv je bilo 27.

Obrazlažući predloženi zakon u republičkom parlamentu, potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović rekao je da je usaglašeno 8.500 carinskih pozicija od kojih će se 93 odsto primenjivati odmah nakon izmena carinskih zakona. On je objasnio da će preostalih 7 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stopa, koje predstavljaju specifične interese republika, biti usaglašavane u naredne tri do pet godina. Podsetimo, reč je o 57 poljoprivrednih proizvoda, za koje Crna Gora u narednom periodu zadržava niske carinske stope, kao i na metalsku, gradjevinsku i tekstilnu industriju.

Jovanović je novinarima rekao usvajanje Akcionog plana "otvara vrata Srbiji i Crnoj Gori u Evropi": "Mislim da smo uspeli da u jednom kratkom roku, uz mnogo presedana, uz mnogo potrošene energije i uz veliku podršku Evropske komisije definišemo Akcioni plan kao model kojim će, s jedne strane biti odgovoreno svim potrebama, a s druge, tako nešto biti učinjeno u potpunosti u skladu sa interesima Srbije i Crne Gore. Srbija je danas u prilici da praktično otvori vrata EU i zajednice evropskih naroda našem društvu".

Opozicione stranke, međutim, ne dele mišljenje potpredsednika srpske Vlade. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov rekao je Radiju B92 da se predloženim Akcionim planom "odlaže rešavanje suštinskih problema" u harmonizaciji ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore: "Zabrinjavajuće je za nas da je vlada vodila više računa o interesima Crne Gore, a tek nakon intervencije EU ona je povela računa o onome što se stvarno radi u tom Akcionom planu. Plan u mnogo segmenata podseća na nešto što će vrlo teško harmonizovati odnose, gotovo i nemoguće, jer sva krupna pitanja prolongira i taj vruć krompir se ostavlja sa strane".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.