Skupština potrošila 600 mil. dinara

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština potrošila 600 mil. dinara

Beograd -- Svaki poslanik republičkog parlamenta u prvih šest meseci koštao je državnu kasu, u proseku, više od po milion dinara.

Prosečno, po broju poslanika, najskuplja je Socijalno liberalna partija Sandžaka čiji je jedini poslanik, Bajram Omeragić, naplatio čak 1.667.977 dinara, što mesečno iznosi 277.999 dinara. Po troškovima ga slede četiri poslanika SVM sa po 1,57 miliona, Esad Džudžević sa 1,55 miliona i Riza Halimi sa 1,54 miliona.

Budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, sa druge strane, najmanje koštali poslanici koalicije Zajedno za Kragujevac i Žarko Korać iz SDU koji su potrošili po oko 300.000 dinara za pola godine, jer ne primaju skupštinske plate.

Skupština Srbije je, po zvaničnim podacima sekretara, za prvih šest meseci rada potrošila 602,13 miliona dinara. Najviše je potrošeno na poslaničke plate 148.937.697 dinara i na poslanički dodatak 68.152.991 dinar.

Naknada za korišćenje sopstvenog vozila je takođe značajna stavka u skupštinskom budžetu i iznosila je 39,96 miliona, dok je za dnevnice za službena putovanja isplaćeno 22,67 miliona, a za smeštaj na službenom putu u inostranstvu 1,5 miliona. Kao naknada za parkiranje automobila narodnih poslanika isplaćeno je čak milion dinara.

"Što se tiče poslanika iz Preševske doline i Novog Pazara, Rize Halimija, Bajrama Omeragića i Esada Džudževića, njihovi troškovi su razumljivi jer se oni nalaze na skoro najudaljenijim tačkama od Beograda i najviše troše na putovanja. Inače je Skupština upravo na troškovima službenih putovanja uspela da uštedi najviše, kao i na smeštaju i inostranstvu. Tu nam je ušteda oko 70 odsto u odnosu na planirane rashode jer smo se trudili da za putovanja napravimo takve aranžmane da domaćini snose troškove smeštaja i da minimalni broj poslanika putuje", kaže Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije.

Omeragić je najviše potrošio za troškove sopstvenog prevoza, 451.498 dinara, a na ime dnevnica za službena putovanja, iz skupštinske kase podigao je 115.432 dinara. To je više od poslanika Rize Halimija čiji su troškovi sopstvenog prevoza iznosili 245.000 dinara, i Esada Džudževića, takođe poslanika iz Novog Pazara, čiji su troškovi za istu stavku iznosili 385.000 dinara.

Poslanici su, ipak, bili štedljiviji nego ranije, tako da su od ukupnih sredstava namenjenih u državnoj kasi za budžet Skupštine potrošili manje od polovine novca. Od planiranih milijardu i petsto devedeset miliona, potrošili su 37,81 odsto sredstava.

Međutim, iako su najavljivali da će ukinuti troškove reprezentacije i da će svako morati da plaća svoju kafu, naravno po dotiranim skupštinskim cenama, iz budžeta je za reprezentaciju potrošeno čak milion i dvesta hiljada dinara.

Troškova za mobilne telefone odrekla se većina stranaka u Skupštini osim Socijalističke partije Srbije koja je naplatila 31.072 dinara iz skupštinske kase za svoje mobilne telefone, dok su naprednjaci i G17 plus naplatili po 3.500 dinara.

Kada se pogledaju troškovi po strankama, pada u oči da troškovi po poslaniku rastu što je manja stranka. Partije koje imaju svega po jednog poslanika imaju najveće troškove.

Demokrate su, na primer, kao najbrojnija stranka sa 64 poslanika za prvih pola godine potrošile 82,23 miliona dinara. Po poslaniku trošak demokrata iznosi oko 1.284.847 dinara. Poslanici PUPS-a koštali su svaki po 1.359.598 dinara, svaki od pet poslanika LSV naplatio je po 1.313.689, četiri poslanika SVM koštali su i više po 1.573.570 dinara.

Srpska radikalna stranka koja je u prethodnom periodu bila poznata po najvećim trošadžijama koji su iz skupštinske blagajne dizali i po desetine miliona sada troši 1,31 milion po poslaniku. Troškovi naprednjaka iznosili su za pola godine 1,27 miliona po poslaniku.

Plan Skupštine je da ove godine uštedi milijardu dinara u odnosu na 2008.

"Iako je naš plan uštede na početku delovao diskutabilno, za sada sve govori da ćemo uspeti. Ali, verujte, nije lako objasniti nekim ljudima da nema više novca za trošenje", kaže Veljko Odalović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.