Skuplja struja će povući seriju poskupljenja

Izvor: Blic, 23.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja struja će povući seriju poskupljenja

Iako Elektroprivreda Srbije još nije tražila poskupljenje struje, stručnjaci smatraju da će ona sigurno poskupeti u aprilu ili maju najkasnije, zbog prakse podizanja cene nakon grejne sezone.

Skok cene električne energije od osam procenata, koliko je ranije najavio ministar energetike Petar Škundrić direktno utiče na poskupljenje ostalih roba i usluga za 0,5 odsto, pa je zato izvesno da će i eventualno novo poskupljenje od proleća predstavljati udar na budžet građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Inače, procedura je takva da Elektroprivreda Srbije upućuje zahtev za novom cenom Agenciji za energetiku, a konačnu odluku donosi Vlada. Iako zvaničnog zahteva još uvek nema, sve se više mogu čuti komentari kako je struja u Srbiji izuzetno jeftina, te da EPS ne može pozitivno da posluje sa sadašnjom cenom koja je među najnižima u okruženju. U Ministarstvu energetike objašnjavaju da oni jedino mogu da sačekaju EPS-ov eventualni predlog nove cene struje, pa da ga zatim odobre ili ne odobre. Ipak, i sam ministar energetike Petar Škundrić je nedavno izjavio da novo poskupljenje električne energije ne treba očekivati pre aprila i da bi trebalo da iznosi oko osam posto. Tada se pojavio predlog da struja poskupi za čitavih 20 odsto.

Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović kaže da država konstantno dozvoljava poskupljenje struje, a ne nudi ništa zauzvrat.

I ekonomista Goran Nikolić kaže da bi država trebalo da izbegne novo poskupljenje ako je to moguće.

- Ako bi struja poskupela za osam odsto, to bi dovelo do direktnog skoka cena od 0,5 odsto - objašnjava Nikolić.

Direktno ugrožen i EPS

- Poskupljenja će sigurno biti, a da li će to biti u martu, aprilu ili maju, za građane i nije toliko bitno. To novo poskupljenje ne samo da utiče negativno na kućni budžet građana i na poslovanje industrije, već i direktno ugrožava EPS koji je monopolista, a monopolu nijedna cena nije dovoljno visoka. To je strašno loša politika države koja dovodi EPS na sve niže grane jer se ne ulaže u nove objekte već se samo troši novac – ističe stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.