Škundrić: Treba investirati u naftu

Izvor: B92, 27.Okt.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Treba investirati u naftu

Beograd -- Srbiji i jugoistočnoj Evropi su potrebne nove investicije u naftni i gasni sektor i istraživanja komercijalnih ležišta nafte, kaže Petar Škundrić.

To je prema rečima Škundrića koji je savetnik premijera za energetiku, neophodno kako bi se smanjenjila visoka zavisnosti zemalja regiona od uvoza energenata.

On je ocenio da je potrebno ulagati u energetsku infrastrukturu, podzemna skladišta gasa i eksploataciju uljnih škriljaca, iz kojih je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobiti naftu i gas, iako je Srbija ostvarila značajan napredak u realizaciji važnih projekata u energetici kao što su skladište gasa Banatski Dvor, realizacija projekta gasovoda "Južni tok" i modernizacija rafinerije u Pančevu.

"To sve značajno doprinosi podizanju nivoa energetske stabilnosti u Srbije", rekao je Škundrić i najavio da će uskoro biti donet novi Zakon o robnim rezervama, kojim će biti uređeno pitanje obaveznih rezervi nafte.

Treći Naftni forum, na kome će biti reči o tržištu naftnih derivata, eksploataciji, proizvodnji i preradi nafte, energetskoj sigurnosti i snabdevanju regiona naftom i drugim fosilnim gorivima, održava se u organizaciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije. U radu foruma učestvovaće predstavnici Energetske zajednice JE Evrope, Međunarodne agencije za energetiku, Međunarodne asocijacije za proizvodnju nafte i gasa, Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije, Naftne industrije Srbije i niza naftnih kompanija iz regiona.

On je podsetio da je Srbija usvojila novi Zakon o energetici, koji će doprineti približavanju srpskog energetskog sektora pravilima energetskog tržišta Evropske unije, kao i da je od početka ove godine liberalizovala tržište naftnih derivata.

"Srbija je više od dvadeset godina liberalizovala i otvorila svoj tržišni prostor za ulazak privatnog kapitala, a time i svih zainteresovanih ino naftnih kompanija kroz investiranje u maloprodajne objekte," rekao je Škundrić i dodao da je liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji u najvećoj meri obavljena davno pre zvanične liberalizacije uvoza goriva.

On je ocenio da će transformacije privrede Evropske unije u privredu sa malom emisijom gasova staklene bašte do nivoa od 85 do 90 odsto do 2050. godine, doneti nove izazove za naftnu privredu, koja će se odraziti i na region jugoistočne Evrope.

Sve dugoročne energetske prognoze na svetskom i na nivou EU potvrdjuju i dalje visoku zastupljenost nafte i ukazuju da će njeno učešće u 2030. godini biti oko 28 odsto u proizvodnji primarne energije, naveo je Škundrić.

U transportnom sektoru, potrošnja nafte u 2030. godini krataće se oko 84 odsto u ukupnoj potrošnji naftnih derivata, a biće simbolično učešću alternativnih goriva, dodao je Škundrić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.