Škundrić: Struja poskupljuje 2009.

Izvor: B92, 02.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Struja poskupljuje 2009.

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da bi struja u Srbiji mogla da poskupi u prvom tromesečju naredne godine.

"Do kraja godine nema prostora za povećanje cene struje, ali u prvom kvartalu 2009. godine vlada će razmotriti zahtev Elektroprivrede Srbije (EPS) za povećanje cene električne energije", kazao je on u intervjuu agenciji Beta.

Škundrić nije mogao da precizira za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko će struja poskupeti, dodajući da prvo treba da se uradi jedna kompletna analiza kako će se poskupljenje odrziti na građane i na privredu.

On je dodao da ukoliko bi se EPS u ovom trenutku privatizovao, cena struje u Srbiji porasla bi za oko 40 odsto, kako bi se dostigla tržišni nivo.

"EPS-u bi se mnogo više isplatilo kada bi kada bi mogao u ovom trenutku da izvozi struju, jer bi mnogo više dobio", kazao je Škundrić.

Škundrić je naglasio da EPS što pre treba da prestane da ima socijalnu funkciju i da postane preduzeće koje će da povuče ukupan privredni razvoj zemlje.

Struja za domaćinstva u Srbiji poskupela je poslednji put 1. avgusta u proseku 8,9 odsto i prosečna godišnja cena kilovat sata je 4,51 dinar.

Pre toga, poskupljenje je bilo 1. marta u proseku 7,6 odsto, a od tada se primenjuje i novi tarifni sistem za obračun utrošene električne energije.

Nuklearne elektrane neće skoro

Ministar Škundrić kaže i da u Srbiji u narednih 15 godina sigurno neće biti izgrađena nuklearna elektrana.

"Od trenutka kada se pristupi izradi studiji izvodljivosti pa do izgradnje atomske centrale treba da prođe minimum 12 godina i ne treba niko da se plaši da će u narednih 15 godina u Srbiji biti podignuta atomska centrala", kazao je on u intervjuu agenciji Beta.

Škundrić je naglasio da to što Srbija ima moratorijum na nuklearne elektrane, ne znači da ima i moratorijum na stručne i naučne rasprave o upotrebi nuklearne energije.

"Srpska javnost mora da zna da je cela Evropa tako reći premrežena nuklearnim elektranama. Zemlje u okruženju imaju, grade ili planiraju da grade nuklerane elektrane i ne vidim zašto postoji strah da se o tome razgovara u Srbiji", kazao je on.

Škundrić je dodao da će Italijani verovatno u Albaniji da grade nuklearnu elektranu, da u Bugarskoj već postoji jedna i da je u toku izgradnja druge, kao i da Hrvatska planira da izgradi bar dve nuklearne elektrane.

Prema njegovim rečima, podizanje i korišćenje atomske centrale angažuje veliki broj radnika kroz projekat izgradnje i servisiranja.

Srpski ministr energetike je naglasio i da Srbija treba da se ozbiljno pozabavi i pitanjima uklanjanja nuklearnog otpada iz Vinče nadomak Beograda i da za taj problem pronađe sistemsko i trajno rešenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škundrić: Struja će poskupeti u prvom tromesečju 2009.

Izvor: Blic, 02.Nov.2008

Srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da bi struja u Srbiji mogla da poskupi u prvom tromesečju naredne godine....."Do kraja godine nema prostora za povećanje cene struje, ali u prvom kvartalu 2009. godine vlada će razmotriti zahtev Elektroprivrede Srbije za povećanje...

Nastavak na Blic...

Poskupljenje struje odloženo za proleće

Izvor: RTS, 02.Nov.2008

Struja u Srbiji mogla bi da poskupi u prvom tromesečju naredne godine, najavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. Pre promene cene analiza o uticaju poskupljenja na građane i privredu. .Do kraja godine nema prostora za povećanje cene...

Nastavak na RTS...

Strujni udar do proleća

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2008

Ministar energetike Petar Škundrić najavio korekciju cena električne energije početkom sledeće godine. Neće biti poskupljenja od 40 odsto, iako se ono pominje kao "jedino tržišno prihvatljivo rešenje". EPS treba što pre da izgubi socijalnu funkciju, kaže ministar

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.