Skladišta prazna: Proizvodnja zaustavljena

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 22:30

Skladišta prazna: Proizvodnja zaustavljena

Nemačka industrijska i privredna komora (DIHK) upozorila je u petak na moguće obustave proizvodnje i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru.

"Najveći delovi evropsko-azijskog saobraćaja prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal, tako da važni delovi i sirovine za nemačku industriju trenutno ne pristižu na vreme", rekao je predstavnik DIHK-a Folker Trajer.

On je naveo da bi duži rokovi isporuke i povećanje troškova transporta i osiguranja uskoro mogli da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odraze na povećanje konačnih cena.

"Prva skladišta su već prazna i vidljiv je uticaj na proizvodne procese", rekao je Trejer.

Ranije je proizvođač automobila Tesla saopštio da je došlo do obustave proizvodnje u njegovoj fabrici u Gruenhajdu kod Berlina zbog kašnjenja delova sa Dalekog istoka.

Prema podacima ekonomskog instituta IfV, kontejnerski saobraćaj kroz Crveno more pao je za 70 odsto, a najveća nemačka brodarska kompanija Hapag-Lojd govori o mesečnim gubicima u "visokim dvocifrenim milionima".

Istovremeno, predstavnik Nemačke trgovinske asocijacije Štefan Gent naglašava da, uprkos smanjenom prometu sa Dalekog istoka, potrošači ne moraju da strahuju od nestašice u maloprodaji.

"Maloprodajni lanci su se dugo preorijentisali na više lanaca snabdevanja tako da snabdevanje ne zavisi samo od jednog izvora", rekao je Genth.

Prazne police u supermarketima u pojedinim nemačkim regionima ove nedelje prvenstveno su posledica blokada nemačkih auto-puteva zbog protesta poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.