Skandal: Naftni divovi uzeli Nigeriji 6mlrd $

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal: Naftni divovi uzeli Nigeriji 6mlrd $

Milano -- Sud u Milanu razmatra optužbe za korupciju protiv evropskih naftnih kompanija Eni i Šel u kontroverznom sporazumu sa Nigerijom.

Nevladine organizacije tvrde da je u tom naftnom sporazumu Nigerija izgubila oko 6 milijardi dolara, piše Novac.hr.

Nevladina organizacija Globalni svedok, koja vodi kampanju o ovom slučaju, izračunala je kako je takozvani OPL 245 sporazum iz 2011. godine oduzeo Nigeriji iznos koji odgovara dvostrukom godišnjem proračunu za obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zdravstvo.

Eni i Šel optuženi su da su znali da će novac koji su isplatili Nigeriji biti korišćen za mito, ali kompanije poriču bilo kakve prestupe.

Ovaj skandal koji se razmatra na italijanskom sudu uključuje i bivše službenike obaveštajnih službi MI6 i FBI, bivšeg predsednika Nigerije, kao i sadašnje i bivše direktore ove dve naftne kompanije.

Globalni svedok već godinama istražuje sporazum kojim su Šel i Eni dobili pravo da istražuju OPL 245, morsko naftno polje u delti Nigera.

Naručili su novu analizu kako bi proučili na koji je način sporazum izmenjen tako da ide u korist energetskih kompanija i zaključili su da je tokom projekta Nigerija izgubila 5,86 milijardi dolara, u poređenju sa uslovima koji su postojali pre 2011. godine.

Kompanija Eni kritikovala je analizu tvrdeći da proračun zanemaruje mogućnost da je Nigerija imala pravo da izmeni sporazum i traži 50 posto udela u prihodima od proizvodnje.

Međutim, Globalni svedok i nevladine organizacije traže da se sporazum otkaže.

Nigerija je zemlja sa najbogatijom privredom u Africi, ali su, uprkos velikim količinama nafte i plina, milioni ljudi su siromašni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.