Sistem zaštite potrošača u Srbiji obesmišljen VIDEO

Izvor: B92, 08.Apr.2020, 16:44

"Sistem zaštite potrošača u Srbiji obesmišljen" VIDEO

Beograd -- Da li ste primetili poskupljenje nekih proizvoda ili se svi pridržavaju preporuka Vlade Srbije?

Kakva su prava potrošača u vreme vanrednog stanja i kome da se obratimo kada primetimo veliku razliku u ceni nekog proizvoda?

Prva TV se obratila tržišnoj inspekciji i oni su rekli da su pokrenuta 702 vanredna inspekcijska nadzora što se tiče ograničenja visine cene i marži. Kod 27 privrednih subjekata utvrđena je povreda te odredbe što znači da su povećavali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene asepsola, limuna, banana, crnog luka... a iz inspekcije kažu da je za to delo predviđena kazna od 500.000 do dva miliona dinara za pravna lica

"Na početku ove situacije bilo je žalbi na poskupljenje maski, asepsola, takođe i na cenu limuna, pomorandži", kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača "Efektiva".

"Tržišna inspekcija radi svoj deo posla, ali svakako zakazuje mehanizam kažnjavanja, jer svaki trgovac zna da inspekcija donosi rešenje i pokreće se postupak koji zastari i trgovac ne bude kažnjen", kaže Gavrilović.

"Iskusni trgovci to znaju i trebalo bi taj sistem kažnjavanja malo pojednostaviti da bude efikasniji i onda bi trgovci vodili računa", kaže on.

A kome da se žale potrošači u doba vanrednog stanja i da li će neko to uopšte pogledati?

"Sistem zaštite potrošača je u Srbiji obesmišljen", kategoričan je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, dobrim delom krivicu za to snosi odeljenje za zaštitu potrošača preko tržišne inspekcije, naime, ona je poslednjim izmenama Zakona o zaštiti potrošača obesmišljena.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.