Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistem Karićevih vezanih firmi

Beograd -- Postoje dokazi da su kompanije u lancu poslovanja Mobtela zapravo bile vlasništvo porodice Karić, tvrdi direktor Poreske uprave.

U svakoj kontroli poslovanja Mobtela nađena je neka nepravilnost - poreski prekršaj, utaja poreza, zloupotreba položaja, prelivanje kapitala, tako da tvrdnje Bogoljuba Karića da je svaka kontrola bila bezuspešna nisu tačne, izjavio je direktor Poreske uprave Republike Srbije Vladimir ilić.

On je gostujući u emisiji Poligraf >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na televiziji B92 rekao da se ranije pretpostavljalo da su sve kompanije u lancu poslovanja Mobtela zapravo vlasništvo porodice Karić, a da sada za te pretpostavke postoje i dokazi. Vezane kompanije porodice Karić snabdevale su Mobtel uslugama i robama po većim cenama. Takvim transakcijama dobit se legalno prelivala u vezane firme porodice Karić u zemlji i inostranstvu, a na njih je čak plaćen i porez.

Ilić kaže da je u nekoliko navrata, prilikom pokušaja ispitivanja poslovanja Mobtela, Astra banke i drugih firmi porodice Karić ili prilikom pokušaja naplate ekstraprofita, bilo i opstrukcije državnih organa: "Ono što je moj utisak jeste da su odluke Trgovinskog suda vrlo problematične, bar na bazi iskustava koje ima Poreska uprava, znači kontradiktorne. Mi smo došli u poziciju da je 2004. Trgovinski sud svojom privremenom merom suspenduje nas kao instituciju, kojom nam nalaže, odnosno zabranjuje da u slučaju Mobtel donesemo bilo kakvo rešenje, tada pa čak i u budućnosti."

Direktor poreske uprave je ponovio da u poslovanju firmi Mobtela i drugih vezanih firmi nije sporno plaćanje poreza, već raspodela dobiti. Porodica Karić, prema njegovim rečima, često je plaćala veće poreske stope prilikom premeštanja novca da bi izbegla obaveze prema suvlasniku PTT Srbija, odnosno podelu dobiti.

Sreten Karić na lečenju u Risnu

Bivši generalni direktor Mobtela Sreten Karić već tri dana se nalazi na lečenju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju u Risnu, javlja Beta. On je u sredu 18. januara, sa uputom iz Opšte bolnice u Kotoru, zbog neuroloških i problema sa cirkulacijom primljen na neurološko odeljenje risanske bolnice.

Prema informacijama iz bolnice, u toku su bolničke pretrage, a u ponedeljak će najverovatnije biti urađena i snimanja skenerom. Nakon svih nalaza znaće se i koliko će vremena Karić provesti u toj bolnici. Njegovo stanje se ocenjuje kao stabilno.

MUP Srbije traži Karića zbog neodazivanja na informativni razgovor u svojstvu osumnjičenog lica.

Branko Krstonošić 26. januara kod istražnog sudije

Direktor Evropa osiguranja Branko Krstonošić, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u aferi Mobtel, daće iskaz 26. januara pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu, saznaje agencija Beta. Njemu nije određen pritvor i on se brani sa slobode.

Istražni sudija je prethodnih dana odredio pritvor za troje bivših rukovodilaca Mobtela Tatijanu Rakas, Branislava Anđelića i Dušana Đorđevića, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Anđelić se sumnjiči da je u svojstvu privremenog organa upravljanja u Preduzeću mobilne telekomunikacije Srbije BK PTT, iskoristio svoj službeni položaj tako što je dao saglasnost da se zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora sa preduzećem Evropa osiguranje, iako je znao da na navedenoj lokaciji u Prizrenskoj ulici broj 3, ne postoji poslovni prostor i tako oštetio Mobtel za iznos od oko 70 miliona dinara.

Scenariji raspleta afere Mobtel

Afera Mobtel, sasvim sigurno će dovesti do promena u biračkom tela, ali za sada o tome može samo da se spekuliše, kaže Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga.

Postoji više scenarija, ocenjuje Bogosavljević: "Jedna mogućnost je da Karić nestane, ode, i to bi značilo pobedu vladajuće koalicije i ozbiljan rast rejtinga. Druga opcija je da ostane u zemlji i da na suđenjima iznosu svoje kontraargumente, što takođe nije dobro za njega, ali ni vlada ne profitira. U slučaju da se sve zaboravi, gube obe strane, a ako bi prošao bez optužnice onda bi mnogo profitirao. Postoji i mogućnost da korist izvuče i neko treći, na primer Srpska radikalna stranka i tada se otvara pitanje delovanje demokratske Srbije i u kom će pravcu ići."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.