Širi se strah: Cene nafte i gasa u nebo

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se strah: Cene nafte i gasa u nebo

Pariz -- Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata.

Cene nafte, gasa i uglja trenutno su na višegodišnjem maksimumu.

"Naš stav je da su se skupi energenti ponovo vratili, što predstavlja pretnju po privredni rast", navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju IEA sa sedištem u Parizu.

Cene nafte su porasle za više od 25 odsto u ovoj godini, podseća američka TV mreža CNBC.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zbog rastućih cena energenata, IEA je danas smanjila procene tražnje nafte za 2018. i 2019. godinu, srezavši ih za oko 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona u ovoj godini i na 1,4 miliona barela dnevno u narednoj godini.

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda da smanji projekcije rasta globalne ekonomije, trgovinski sporovi i visoke cene nafte, prouzrokovali su smanjenje potrošnje, navodi se u izveštaju energetske agencije.

Cena nafte tipa "brent" jutros je porasla za 1,2 odsto na 81,29 dolara za barel, a američke "lake" nafte (WTI) za 1,0 procenat na 71,73 dolara.

Cena "brenta" je prošle nedelje u Londonu dostigla četvorogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara za barel, usled zabrinutosti da će američke sankcije na iranski izvoz nafte dovesti do manjka ponude na tržištu pred kraj ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.