Sindikati: Mere vlade dovode do još većeg siromaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Mere vlade dovode do još većeg siromaštva

BEOGRAD - Konfederacija slobodnih sindikata (KS S) ocenila je danas da Vlada Srbije jednostranim merama povećava broj siromašnih u Srbiji i teret ekonomske krize prebacuje na radnike i njihove porodice, kao i na male i srednje preduzetnike, koji žive od svog rada.

Kako je navedeno u saopštenju, za ovaj sindikat su mere vlade neprihvatljive, kao ni sporazumi i akti u čijoj izradi nisu učestvovali njihovi predstavnici, a kojima se ugrožava stečeni nivo prava i zarada. Takvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << merama vlada ne brine o radnicima već pokušava "da umanji njihova, teškom mukom, stečena prava", ocenjuje KS S.

Činjenica da se u Srbiji pojavljuje potreba za takozvanim SOS prodavnicama govori da se u državi stvara sve veće klasno raslojavanje, navedeno je u saopštenju.

Zaposleni u javnom i finansijskom sektoru, državnoj i lokalnoj upravi, lokalnim javnim preduzećima i velikim državnim sistemima direktno su podređeni državi, a vlada najnovijim merama pokušava da tim radnicima oduzme stečena prava iz kolektivnih ugovora i po raznim osnovama smanji velike zarade u cilju umanjenja rashoda iz budžeta.

U saopštenju K S S navodi se da je u tim sektorima usled restrukturiranja već došlo do smanjenja broja zaposlenih, a da je obim posla ostao isti, kao i da onima koji su po osnovu planiranog tehnološkog viška bili prinuđeni da prihvate sporazumni raskid ugovora o radu, nije ponuđena alternativa osim službe za zapošljavanje, iako su to u velikom broju bili radnici stariji od 40 godina.

"Zarade i ovim sektorima su i dosadašnjim aktima i merama Vlade od 2000. godine sistematski održavane na nižem nivou od realnog i rasle sporije u odnosu na druge sektore", kaže se u saopštenju.

KS S dodaje i da "u ograničenoj masi zarada nije bilo prostora za isplate dodataka i naknada, kao što su prekovremeni rad, rad na terenu, topli obrok i regres, zarađene dnevnice i drugih, koji su Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima predviđene i pripadale zaposlenima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.