Sindikat Trajala brani većinskog vlasnika

Izvor: Glas javnosti, Beta, 17.Dec.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Trajala brani većinskog vlasnika

KRUŠEVAC - Zabrinuti zbog glasina o mogućem raskidu kupoprodajnog ugovora, radnici "Trajal korporacije" najavili su da će se protiv toga boriti "svim sredstvima", saopštio je predsednik Samostalnog sindikata Trajala Milosav Vukojičić.

Vukojičić je na konferenciji za novinare u Kruševcu kazao da se radnici ne slažu sa raskidom privatizacije jer je "Trajal", posle godina tavorenja, sada, sa novim rukovodstvom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << konačno "stao na noge". Radnici se ne slažu sa raskidom privatizacije i zbog toga što iskustva drugih preduzeća u Srbiji pokazuju da se, posle raskida privatizacije stanje u njima "drastično pogoršalo", rekao je Vikojičić.

On je kazao da je sindikat sa poslovodstvom Fabrike uputio pismo ministarstvima rada i ekonomije, Vladi i predsedniku Srbije, Agenciji za privatizaciju, sindikalnoj centrali i lokalnoj samoupravi, tražeći da se podrže napori sadašnjeg menadžmenta "Trajala".

Sindikat i poslovodstvo takođe traže da se dogovori reprogram dugova fabrike prema državi i lokalnoj samoupravi.

"Ne tražimo da se Trajalu oproste dugovi, već da se dogovore rokovi za vraćanje u skladu sa planovima za uvećanje realizacije u 2011. Treba uzeti u obzir i to da od Trajala trenutno živi više od 2.300 radnika i njihove porodice, ali i partneri preduzeća, što čini blizu 20.000 ljudi", objasnio je Vukojičić.

Prema njegovim rečima, "Trajal" ima gotovo stopostotnu uposlenost kapaciteta u dve od pet fabrika, osvojeni su novi proizvodi i u gumarskoj i u namenskoj proizvodnji i sklopljeni veliki ugovori za 2011. u koju će radnici ući bez ijedne zaostale zarade.

"Plan za 2011. godinu je da ostvarimo realizaciju od oko 50 miliona evra, što je izuzetno visok nivo proizvodnje, a baziran je na već ugovorenim poslovima i osvojenim tržištima", kazao je Vukojičić.

Sindikat sa novim poslovodstvom koje, osim nekoliko direktora iz Bugarske, najvećim delom čine mladi Trajalovi stručnjaci, ima izuzetno dobru saradnju, naglasio je on.

"Potpisali smo novi kolektivni ugovor, smanjili raspon zarada na jedan prema tri i uveli nagrađivanje radnika. Prosečna zarada prelazi 30.000 dinara", naveo je Vukojičić.

Vukojičić je naveo i da je većinski vlasnik Trajala, bugarski biznismen Hristo Kovački, nedavno posetio Fabriku i obećao značajnija investiciona ulaganja u 2011, pre svega u osvajanje novih proizvoda i poboljšanje uslova rada zaposlenih. "Trajal" korporacija privatizovana je u septembru 2006. godine, kada je za 12 miliona evra kupila bugarska kompanija "Brikel ead". U protekle četiri godine na čelu Korporacije promenilo se pet direktora a od početka 2010. generalni direktor "Trajala" je Hristo Krušarski.

Sasvim je legitimno da brani vlasnike gospodin Vukoičić. Ja bih takođe branio interese vlasnika umesto interese radnika da imam osnovnu školu a vlasnik mi da platu 110.000 dinara i kadrovski stan!?

Vukojičić je produžena ruka Bugara tj. vlasnika trayala. I to zna čitav Kruševac. >Inače radnici su prezadovoljni bugarskim rukovodstvom posebno grupa od par stotina radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, i ostali bez posla baš kada je pisan ovaj članak! Naravno spisak za tehnološki višak je pravio baš gospodin Vukojičić dokazani poltron. Inače dokazani "zaštitnik prava radnika ".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.