Sindikat Šarčeviću: Ukinite zabranu zapošljavanja

Izvor: B92, 18.Jun.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Šarčeviću: Ukinite zabranu zapošljavanja

Novi Sad -- Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine zatražio je od ministra prosvete Mladena Šarčevića ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

taj sindikat od resornog ministra traži i pronalaženje pravnog osnova kako bi svi koji rade na određeno vreme više od dve godine imali prioritet kod zapošljavanja.

Sindikat je u saopštenju ocenio da je većina zaposlenih na određeno vreme dovoljno stručna da bi bila stalno zaposlena i naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im Uredba o zabrani zapošljavanja pravi probleme pri rešavanju stambenog pitanja i da "utiče na odluku o materinstvu".

"Za njih je rešavanje stambenog problema i odobravanje dugoročnog kredita nešto o čemu mogu samo sanjati. U proseku koleginice četiri do pet godina rade na određeno vreme, a većina njih je starosti od 30-35 godina. Nijedna Uredba ne može zaustaviti biološki sat, pa ove koleginice ako se danas-sutra opredele za osnivanje porodice i materinstvo, njihova trudnoća je već sada po njih rizična", piše u saopštenju.

Sindikat je upozorio i da je Uredba o zabrani zapošljavanja suprotna Zakonu o radu, navodeći da bi po tom zakonu svim zaposlenima koji rade na upražnjenim radnim mestima duže od 24 meseca, radni odnos prerastao sa određenog na neodređeno.

"Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa rad na određeno na upražnjenim radnim mestima koja su stručno zastupljena. Očigledno je da je Uredba kao podzakonski akt, pa makar i bila ugrađena u Zakon o budžetskom sistemu, stavila van snage nekoliko odredbi zakona i tako diskriminisala veliki broj zaposlenih u javnom sektoru", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.