Sindikalci Zastave najavljuju proteste

Izvor: Blic, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci Zastave najavljuju proteste

Nezadovoljni pregovorima sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem radnici kragujevackog Društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO), njih 4.412, protestovaće 20. avgusta u Kragujevcu, a potom i u Beogradu, najavili su danas njihovi sindikalni predstavnici.

Predsednik kragujevačkog Odbora metalaca Goran Milić najavio je na konferenciji za novinare da će se članovi Društva sa porodicama 20. avgusta prvo okupiti kod hale "Jezero", a potom na kratko blokirati i važne saobraćajnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na prilazima Kragujevcu.

Dva dana kasnije, dodao je on, oni će protestovati ispred zgrade gradske Skupštine i ispred sedišta Vlade Srbije u Beogradu. Milić je napomenuo da su radnici voljni da pregovore nastave do iznalaženja najcelishodnijeg rešenja za sve članove tog društva.

On je podsetio da se traže otpremnine u visini 300 umesto ponuđenih 250 evra po godini staža, zatim otkup staža onim radnicima kojima je do penzije ostalo do pet godina i produžetak funkcionisanja Društva za još godinu dana. "Niko od nas ne traži ništa što Vlada nije obećala 2001. godine kada je Društvo formirano", rekao je predsednik sindikata ŽO-a Čedomir Pajević.

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da je Vlada Srbije odlučila da radnicima Zastava zapošljavanju i obrazovanju ponudi otpremnine od 250 evra po godini staža.

"Prosečna stimulativa otpremnina po zaposlenom iznosila bi 6.500 evra, dok bi on najstariji dobili blizu 10.000 evra", izjavio je on agenciji Beta, nakon sastanaka sa sindikatima Zastava automobila.

Zastava zapošljavnaje i obrazovanje je formirano 2001. godine od radnika kragujevačke kompanije Zastava koji su proglašeni za tehnoloski višak. Na evidenciji se trenutno nalazi 4.228 radnika.

Dinkć je istakao da je to jedini način da "Zastava automobili" dobiju strateškog partnera i podsetio da će tender biti raspisan u decembru.

"Očekujem da će veliki deo ljudi iz ZZO shvatiti da država nema toliku moć da može u nedogled da finansira jedno specifično preduzeće koje praktično i ne postoji", dodao je Dinkić.

On je kazao da je iznos otpremnina jednak četvrogodišnjoj isplati, koju bi dobili na ZZO. Kako je rekao, krajnji rok za izjašnjavanje sidikata o tom predlogu je 27. avgust, nakon čega pravo na isplatu stimulativnih otpremnina neće postojati.

Dinkić je podsetio da je 2001. godine Vlada Srbije sklopila sporazum sa sindikatima, gde se jedan broj radnika, preko ZZO, finansirao iz budžeta Srbije, iako nisu radili.

"Od 2001. godine do danas isplaćeno je 100 miliona evra iz budžeta Srbije i smatramo da nemamo pravo da i dalje od građana Srbije finansiramo ljude koji faktički ne rade", precizirao je on.

Vlade Srbije 27. jula odlučila da od 1. septembra prekine sa finansiranjem ZZO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.