Izvor: N1 televizija, 26.Apr.2018, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simulacija pregovora u STO u Beogradu - prilika za studente

Simulacija pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije, događaj koji se već 21 godinu održava u Švajcarskoj i okuplja studente iz više od 50 zemalja, biće održana prvi put u Beogradu, od 11. do 14. maja.

Izvor: N1

Projekat će okupiti studente iz Srbije, koji će se na radionicama upoznati sa pravilima i procedurama Svetske trgovinske organizacije. Učesnici koji se pokažu kao najbolji pregovarači predstavljaće Srbiju na simulaciji u Švajcarskoj, 2019.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Integracija malih i srednjih preduzeća u međunarodnu trgovinu glavna je tema prvih kvalifikacija za simulacije pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije, koja se odigrava u Beogradu. Za učesnike, tvrdi student ekonomskog fakulteta i učesnik na nedavnoj simulaciji u Švajcarskoj Luka Orlić, takmičenje donosi velike benefite.

"Ovakvo takmičenje, odnosno simulacija studentima donosi mogućnost da razviju svoje diplomatske sposobnosti, odnosno pregovaračke veštine i imaju priliku da se upoznaju sa pravilima unutar Svetske trgovinske organizacije. Najveći sponzor je vlada konfederacije Švajcarske i ekonomski fakultet, a postoje i kotizacije učesnika, ali to je manji deo", objašnjava Orlić.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju bitne elemenete svake ekonomije, čija je integracija u međunarodnu trgovinu neophodna, smatra profesor ekonomskog fakulteta Predrag Bjelić. Zato je usavršavanje studenata u podršci tom sektoru izabrano da bude tema takmičenja

"Mala i srednja preduzeća i njohov pristup trgovini je otežan i zato zahtevaju jednu vrstu podrške. Svetska trgovinska organizacija je krovna organizacija koja odlučuje o svim tim međunarodnim trgovinskim pricipima. Mislim da je za studente jako značajno da se nađe sa druge strane, da budu u ulozi onih koji odlučuju", kaže Bjelić.

A u ulozi onih koji odlučuju biće 33 studenta sa fakulteta u Srbiji, i imaće priliku da u toku ta tri dana predstave svoje pregovaračke sposobnosti. Najboljih dvoje predstavlljaće Srbiju na simulaciji WTO 2019. u Švajcarskoj, koja okuplja studente sa najboljih svetskih univerziteta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.