Simens u potrazi za novim radnicima u Srbiji

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simens" u potrazi za novim radnicima u Srbiji

Kragujevac sutra dobija novi industrijski kompleks "Majnd park". Za početak biće otvorena prva fabrika sa hiljadu radnih mesta. To će biti grad u malom na 10.000 hektara sa svim sadržajima neophodnim za život, najavio je predsednik Aleksandar Vučić ističući da Srbija ima 10,7 odsto više stranih investicija nego lane. U okviru "Majnd parka", čiji je vlasnik Bratislav Milanović, dva nova pogona imaće i nemački "Simens", koji već ima fabriku u Kragujevcu. Direktor "Simensa" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Srbiju Udo Ajhlinger ispričao je za RTS kako fabrika radi i kakvi su planovi.
Udo Ajhlinger podseća da je "Simens" preuzeo fabriku u Kragujevcu u februaru 2018. godine sa jednim ciljem – da raste i da se razvija. Poručuje da je buduće angažovanje usmereno ka tome. Prema njegovim rečima, fabrika u Kragujevcu je stigla do vrhunca u proizvodnji i iz tog razloga se "Simens" širi u "Majnd parku".

Šta će se proizvoditi u Kragujevcu?
– Generalno, u fabrici će se proizvoditi "Simensovi" delovi za laka šinska vozila. U fabrici u Kragujevcu proizvodimo vagone i dodatke za karoseriju, dok je u novoj fabrici planirana proizvodnja i "Avenio" tramvaja. Dodao bih da su oni izuzetno dobro rešenje i za Beograd.
Koliko radnih mesta otvara vaše širenje u industrijskoj zoni u Kragujevcu? Koja će vam zanimanja biti potrebna?
– Ono što vam sada mogu reći jeste da će nam u prvom talasu biti potrebno skoro 1.000 radnika. Nama je od velike važnosti da stvaramo održiva radna mesta, tako da moramo da vodimo računa o veštinama i sposobnostima ljudi koje zapošljavamo. Septembra sledeće godine planiramo da počnemo proizvodnju, tako da nam to ostavlja dovoljno vremena da odaberemo prave ljude.
Već 15 godina "Simens" posluje u Subotici, imate fabriku vetrogeneratora, a nedavno je otvoren i novi pogon, kakvi su dalji planovi?
– Zaista, Subotica je uspešna priča. Fabrika trenutno radi znatno povećanim kapacitetom i zato smo u potrazi za još 450 ljudi. Očekujemo da će ova godina u proizvodnji biti jedna od najboljih.
Da li ste zadovoljni poslovnim ambijentom u Srbiji?
– Generalno smatram da je svaki strani investitor dobro pozicioniran i da dobija svu neophodnu podršku od države. Dakle, rekao bih da, ako odlučite da investirate u Srbiji, dobićete svu podršku koja vam je potrebna. Ono što je bitno za nas, kao kompaniju "Simens", jeste da nikada nismo prihvatili bilo koju vrstu subvencije, niti planiramo, te zato i stvaramo održiva radna mesta.
A radnom snagom? Ima li kvalifikovane radne snage?
– Mi smo jedan od pokretača u formiranju novih obrazovnih profila čije će stvaranje podržati i država. Mogu reći da smo većinu obrazovnih profila već identifikovali i smatram da ćemo, zajedno sa Vladom, napraviti još koraka ka tome da dobijemo pravi kadar. 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kragujevački "Majnd park" – dom novih znanja i tehnologija

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 09:47

Prva fabrika u indistrijskom kompleksu "Majnd park" biće otvorena dana u Kragujevcu. Za oko sedam meseci, od postavljanja kamena-temeljca završena je prva proizvodna hala. Fabrika AMM, koja posluje u okviru "Majnd grupe", prostire se na oko 8.000 kvadrata i u njoj će se proizvoditi delovi za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.