Severni tok dobija kredit banaka

Izvor: S media, 24.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Severni tok" dobija kredit banaka

Operateri gasovoda "Severni tok" će do kraja godine potpisati sporazum o finansiranju projekta sa 3,9 milijardi evra, koje će obezbediti udruženje od 27 banaka, najavili su izvori iz bankarskih krugova bliskih ovom projektu.

Finansijska konstrukcija projekta se sastoji od 16-godišnjeg kredita od 3,1 milijarde evra, uz osiguranje kreditnih agencija "Hermes" i "Sace" na ime budućih izvoznih ugovora i garancije nemačke vlade, kao i desetogodišnjeg komercijalnog neosiguranog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kredita od 800 miliona evra.

Krediti će pokriti 70 odsto vrednosti projekta gasovoda "Severni tok", dok će preostali deo obezbediti njegovi učesnici, navodi se na sajtu konzorcijuma "Nord Strim", preneo je Rojters.

Ruskom "Gaspromu" pripada 51 odsto akcija "Severnog toka", nemačkim kompanijama "E.ON" i BASF po 20 odsto, a holandskoj "Gasuni" devet procenata. Francuska kompanija "GDF Suez", potencijalni učesnik u gasovodu, očekuje da će u najskorije vreme postići dogovor o preuzimanju devet odsto ovog projekta.

Počev od 2011. godine gasovod "Severni tok" bi trebalo godišnje da doprema 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz Sibira u Evropu, ispod Baltičkog mora.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.