Serijal RTV: Prisajedinjenje 1918-2018 - Svedoci istorije - Marija Jovanović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serijal RTV: "Prisajedinjenje 1918-2018 - Svedoci istorije" - Marija Jovanović

Povodom stogodišnjice od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti matici Srbiji, RTV pripremio je trideset reportaža o učesnicima Velike narodne skupštine. Serijal "Svedoci istorije" nastavljamo pričom o Mariji Jovanović jednoj od sedam žena među 757 predstavnika Srba, Bunjevaca, Slovaka i drugih Slovena, koji su 25. novembra 1918. godine doneli odluku da prekidaju veze sa Austrougarskom i prisajedinjuju Bačku, Banat i Baranju Kraljevini Srbiji.

Koliko je to za ono vreme bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značajno govori i činjenica da su njih sedam prve poslanice u evropskoj istoriji posle Aleksandre Gripenberg iz Finske.

"To je neverovatan događaj i teško objašnjivo. Žene su se do tada vek i više borile za pravo na školovanje i ravnopravnost u zakonu. Pravo glasa malo gde su imale, a kamoli mogućnost da dospeju u skupštinske klupe. Zasluga se nalazi u tome što su one bile uvažene u svojim porodicama, uglavnom udate za ugledne ljude iz Novog Sada, Pančeva i Subotice", kaže dr Ivana Spasović, istoričarka.

Marijin suprug bio je Pančevac Kamenko Jovanović jedan od vlasnika čuvene štamparije braće Jovanović.

"Marija je bila članica Dobrovoljne zadruge Srpkinja pančevačkih. To je jedna od sličnih organizacija koje su delovale u Austrougarskoj i kao da je sabrala sve dotadašnje vrednosti istorije. Bila je prosvetiteljska, nacionalna, bavila se pravima žena i humanitarnim radom", dodaje Spasovićeva.

Jovanovićeva do kraja života bila je dobrotvorka. Kuću koju je nasledila 1928. godine poklonila je Dobrovoljnoj zadruzi Srpkinja pančevačkih, a Srpskom privrednom društvu "Privrednik" poklanja 200 lanaca zemlje u Tomaševcu.

Pred smrt, desetak godina kasnije, zadruzi zaveštava celokupnu imovinu s tim da se osnuje zadužbina koja će nositi njeno ime i sav novac ulaže u obrazovanje devojaka i humanitarni rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mirović: Majska skupština i Velika narodna skupština međaši naše istorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018

Dva velika događaja, Majska skupština i Velika narodna skupština, međaši su ali i svedoci celokupne naše istorije i borbe našeg naroda za identitet i slobodu, ocenio je na današnjem naučnom skupu "Srbi u Ugarskoj 1848-1918: od Majske do Velike narodne skupštine" u Matici srpskoj, predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.