Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoski turizam kao razvojna šansa

Kragujevac -- Srbija ima veoma povoljne uslove za razvoj seoskog turizma, ali potencijal još uvek nije iskorišćen na najbolji način.

Zbog ekonomskog značaja koji bi naša zemlja mogla da ima od razvoja ove vrste turizma potrebna su, sa jedne strane, veća ulaganja države, a sa druge, bolja informisanost i angažovanje seoskih domaćinstava.

Nebojša Ristić i Simona Raspopović bave se seoskim turizmom od 2003. godine. U selu Bare kod Kragujevca renovirali su staro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodično imanje, za šta im je bila potrebna finansijska pomoć, pa su nekoliko puta pokušali da se uključe u projekte koje organizuju ministarstva, ali su uvek bili odbijeni.

Smatraju da se veliki broj tih projekata organizuje tako da ljudi koji su van Beograda nemaju mogućnost da se o njima informišu.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru mera za ruralni razvoj finansijski podržava seoski turizam od 2004. godine. Ipak, kako objašnjavaju u ministarstvu, interesovanje seoskih porodica za ovaj vid pomoći do sada nije bilo veliko.

Preko 80 odsto teritorije Srbije pripada ruralnim sredinama, što najbolje govori o tome da bi turizam na selu mogao da postane jedan od važnih generatora razvoja Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.