Seljacima krediti od 15. juna

Izvor: Blic, 07.Jun.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljacima krediti od 15. juna

BEOGRAD - Banke bi od polovine juna trebalo da počnu da primaju zahteve za subvencionisane kredite za poljoprivrednike sa rokom otplate do tri godine i fiksnom kamatom od osam odsto. Seljaci će moći da se prijave u Komercijalnoj banci, Kredi agrikol, Poštanskoj štedionici, Agrobanci i Hipo Alpe-Adrija banci.

Zajmovi se mogu koristiti za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, za investiciona ulaganja u mehanizaciju, opremu i poljoprivredne objekte. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Krediti su namenjeni i refinansiranju kratkoročnih zajmova uzetih u 2010. godini. Maksimalni iznos je pet miliona dinara za poljoprivrednike i 15 miliona za zadruge, a država je za subvencionisanje kamata obezbedila 2,7 milijardi dinara.

- Ukupan agrarni budžet je 20 milijardi dinara, a ovom merom smo omogućili da se kroz kredite u domaću poljoprivredu uloži duplo više, čime se otvara mogućnost za investicioni ciklus. Namera je da se smanji rizik snabdevanja hranom domaćeg tržišta i poveća izvoz - rekao je Dušan Petrović, ministar za poljoprivredu.

On je najavio da će u toku nedelje biti odlučeno da li će se ukinuti zabrana izvoza pšenice i naglasio da se ne očekuju nova poskupljenja hrane.

Mirko Španović, član Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke, istakao je da su kamate od osam odsto ispod tržišnog nivoa. "Ovakvih kredita nema u ponudi i država je napravila dobar potez”, dodao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.