Savet dogovorio povećanu minimalnu cenu rada!

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet dogovorio povećanu minimalnu cenu rada!

Veća plata od januara!

Socijalno-ekonomski savet dogovorio je povećanje minimalca sa 130 na 143 dinara po satu.

Ovo povećanje stupiće na snagu od 2018.godine!

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković precizirao je da je to odluka Saveta, a da će predlog biti upućen Vladi Srbije.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je nedavno da će biti povećana minimalna cena rada, ali nije mogla da precizira koliko će to povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << biti.

"Mogu da kažem sa sigurnošću da će se podići minimalna cena rada, a razmišljamo o još nekim principima, da li da sa time podižemo i neoporezivi deo za plate ili kako možemo kao vlada da izađemo u susret što više i radnicima i sindikatima, ali i da olakšamo poslodavcima, koji moraju da zapošljavaju i nadam se otvaraju što više radnih mesta", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u vladi.

SES je prihvatio predlog ministra finansija Dušana Vujovića, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za deset odsto.

Kako kaže Atanacković, od ministra Vujovića su dobili obećanje da sa druge strane neće biti novih opterećenja za privredu.

Socijalno ekonomski savet Republike Srbije čine predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za nerednu godinu bio je 15. septemabar, a ova cena će važiti od 1. januara.

Minimalna cena rada po satu je od početka ove godine povećana sa 121 dinar na 130 dinara.

Minimalnu mesečnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

U prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.