Saradnja sa Česima u energetici vredna 650 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Česima u energetici vredna 650 miliona evra

BEOGRAD -

Predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku i češke kompanija "Alta" iz Brna potpisali su danas izjave o poslovno-tehničkoj saradnji za revitalizaciju rudnika i izgradnju termoelektrane Štavalj, u ukupnoj vrednosti 650 miliona evra.

Izjavu o saradnji potpisali su ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i finansijski direktor kompanije "Alta" Jaroslav Zapletal.

Taj projekat podrazumeva da se u izgradnju novog termo bloka "Štavalj" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Pešterskoj visoravni snage 350 megavata uloži oko 500 miliona evra, a u modernizaciju rudnika 150 miliona evra.

Izgradnja termoelektrane trebalo bi da traje tri do pet godina, a na realizaciji tog projekta bilo bi angažovano oko 3.000 radnika i brojne domaće kompanije, najavljeno je nakon potpisivanja izjave u resornom ministarstvu.

Mrkonjić je ukazao na značaj tog projekta za razvoj energetike Srbije i tog dela naše zemlje i dodao da će uporedo sa tim projektom biti građen autoput na Koridoru 11 od Čačka preko Ivanjice do Bara.

Ministar je ukazao na povezanost Koridora 11 i izgradnje termoelektrane u Štavlju istakavši da će za vreme za koje bude građeno energetsko postrojenje biti građen autoput do Bara.

Kompanija "Alta" bavi se realizacijom energetskih i industrijskih objekata, ima veliko iskustvo na izgradnji sličnih energetskih postrojenja u Češkoj, Ukrajini i Rusiji.

Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da su rezerve od 70 miliona tona dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata, što potvrđuje ispravnost opredeljenja češke kompanije da investira u ovaj projekat.

Ta istraživanja su urađena iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Česi ulažu u Srbiju 650 mil. EUR

Izvor: B92, 09.Maj.2012

Beograd -- Predstavnici Vlade Srbije i čeških kompanije Alta i VDO potpisali su izjavu o poslovnoj i tehničkoj saradnji i investiciji od 650 miliona evra...Ova češka firma uložiće novac u rudnik uglja i termoelektranu Štavalj, kod Sjenice...Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.