Izvor: B92, 14.Avg.2023, 07:43

Šansa za stan: "Zombijima" se može dati novi život

"Zombi" kancelarije bi mogle da se pretvore u 400.000 novih stanova za porodice. To je skoro duplo više od broja novih američkih stanova u tokom jedne godine.

Usamljene poslovne zgrade koje klonu tokom rada na daljinu i hibridnog rada mogle bi da imaju novi život.

Novi radni dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja otkriva da bi više od 2.000 poslovnih zgrada u američkim centrima moglo biti pretvoreno u ekološki prihvatljive stambene zgrade. Te konverzije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogle da dovedu do 400.000 novih stambenih jedinica a, najmanje, preko 170.000 - što je velika blagodat u gradovima koji se istovremeno suočavaju i sa stambenom krizom i sa praznim kancelarijskim prostorima, piše Biznis insajder.

Autori studije su otkrili da bi oko 11% poslovnih zgrada u komercijalnim centrima 105 najnaseljenijih američkih gradova bilo pogodno za pretvaranje u stambene kuće. Te "zombi" nekretnine — poslovne zgrade koje se ne mogu iznajmiti i koje stoje prazne, a samo akumuliraju troškove — mogle bi da se pretvore u stambene zgrade korišćenjem procesa konverzije za koju bi trebalo manje vremena nego za novu izgradnju.

Ove stambene konverzije, tvrde autori, bi se pozabavile trima glavnim problemima sa kojima se danas suočavaju poslovne zgrade: slobodna radna mesta kao rezultat rada na daljinu, više kamatne stope i klimatski propisi.

SAD su usred teške krize za stambenim zgradama. Da bi održala korak sa potražnjom, zemlja treba da izgradi oko 3,8 miliona do 6,5 miliona novih domova.

Studija je otkrila da region Njujorka ima najviše zgrada koje odgovaraju njihovim kriterijumima za stambenu konverziju. Područja metroa San Franciska i Los Anđelesa su bila drugoplasirana.

Pretvaranje poslovnih zgrada u stanove nije nov koncept.

Istraživači su se posebno fokusirali na malo korišćene zgrade u centru grada koje su izgrađene pre 1990. godine bez velike kvadrature po spratovima. Starije zgrade obično imaju manje temelje koji omogućavaju više svetlosti u unutrašnjosti.

Naravno, kancelarijske zgrade zahtevaju izvesnu rekonstrukciju da bi se iz velikih radnih mesta pretvorili u stanove pogodne za život. Na primer, Njujork nalaže da spavaće sobe moraju imati prozore. Iako je to verovatno bolja opcija, može se pokazati kao opterećujuće pri konverziji kancelarija; za to bi bio potreban prsten spavaćih soba oko zidova poslovne zgrade, ostavljajući ono za šta istraživači kažu da je „značajan mrtvi prostor u centru“.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Zombi" kancelarije postaju stanovi za porodice: Više od 2.000 poslovnih zgrada moglo bi se pretvoriti u stambeni prostor

Izvor: Blic, 14.Avg.2023

"Zombi" kancelarije bi mogle da se pretvore u 400.000 novih stanova za porodice. To je skoro duplo više od broja novih američkih stanova koji se pojave na tržištu tokom jedne prosečne godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.