Šansa za Srbe: Posao za 2.770 radnika u Nemačkoj

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za Srbe: Posao za 2.770 radnika u Nemačkoj

Beograd -- Privredna komora Srbije objavila je danas javni poziv za dodelu detašmana za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u Nemačkoj.

Kako je navedeno u saopštenju, odobrena kvota za poslodavce iz Srbije za detašmansku 2016/2017. godinu je 2.770 zaposlenih, od čega je 1.080 u sektoru građevinarstva.

Poslodavci koji su izvođenje radova počeli u prethodnim detašmanskim godinama treba da Privrednoj komori Srbije dostave informaciju o broju zaposlenih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1. oktobra ostaju na radu u Nemačkoj, na osnovu dobijenih Saglasnosti iz prethodnih raspodela kvota.

Za dodelu detašmana može da konkuriše poslodavac sa sedištem u Srbiji, registrovan da obavlja delatnost za koju se dodeljuje detašman.

Poslodavac treba da ima predstavništvo u Nemačkoj i da posluje u skladu sa nemačkim propisima.

Uz zahtev za izdavanje Saglasnosti poslodavac je obavezan da dostavi fotokopiju Ugovora o izvođenju radova na nemačkom jeziku sa prevodom na srpski jezik, plan dinamike radova ili izjavu na memorandumu privrednog subjekta, potpisanu od ovlašćenog lica, ukoliko plan nije utvrđen, kao i fotokopiju dokaza o otvorenom predstavništvu u Nemačkoj.

Na osnovu Sporazuma između Saveznog izvršnog veća SFRJ i Vlade SR Nemačke o upućivanju jugoslovenskih radnika organizacija udruženog rada iz SFRJ i zapošljavanju u SR Nemačkoj na osnovu ugovora o izvođenju radova, poslodavci iz Srbije imaju pravo učešća u raspodeli kontingenta (kvote) zapošljavanja za detašmansku 2016/2017 godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.