Sanader koštao Hrvatsku 13 mlrd €

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader "koštao" Hrvatsku 13 mlrd €

Zagreb -- Šteta koju je Hrvatska pretrpela za oko šest godina vladavine bivšeg premijera Ive Sanadera zbog njegove "korupcionaške hobotnice" iznosi 13,1 mlrd.evra.

To je procena Dražena Rajkovića, ekonomskog analitičara, publiciste i odnedavno direktora Hrvatskog helsinškog odbora.

Rajković je u knjizi "Kako je Ivo Sanader prodao Hrvatsku", predstavljenoj u nedeljniku Objektiv, naglasio da je šteta iznosila 16,5 milijardi kuna godišnje, odnosno 23.000 kuna (3.075 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra) po svakom stanovniku Hrvatske, od novorodjenčeta do penzionera.

U analizi "Sanaderovog metastaziranog korupcijskog mehanizma vlasti", navedena šteta odnosi se se na oko 60 afera od početka 2004. do Sanaderovog pada u leto 2009. godine.

Rajković tvrdi da je za šest "Sanaderovih" godina na izigravanju pravila javne nabavke državnom budžetu naneta procenjena šteta od 36 milijardi kuna, u izvlačenju novca iz javnih preduzeća u 17 afera država je oštećena za 22,4 milijarde kuna, u privatizacijama kompanijama iz državnog portfelja u 11 afera poreske su platiše oštećeni za 16,6 milijardi kuna....

U četiri afere vezane za špekulacije sa građevinskim zemljištem budžet je oštećen za 7,5 milijardi kuna, a u 14 slučajeva političke korupcije potrošeno je najmanje 15,5 milijardi budžetskog novca.

Prema rečima Rajkovića, najviše se kralo prilikom gradnje puteva u čemu je od 2004. do 2009. nestalo 9 do 12 milijardi kuna.

Sve je počelo, hronološki gledano, od afere Behtel u kojoj je značajnu ulogu imao i Miomir Žužul, bivši ministar spoljnih poslova.

Rajković tvrdi i da je državni budžet u slučaju prodaje akcija državne telekom kompanije T-HT-a oštećen za 1,85 milijardi, za korumpiranje interesnih grupe 11 milijardi kuna, za lažne veterane 3,8 milijardi, a za podsticaje lažnim seljacima oko 900 miliona kuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.