Šabac: Ko nema parče zemlje, ima gradsku baštu

Izvor: B92, 13.Jun.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Ko nema parče zemlje, ima gradsku baštu

Šabac je prvi grad u Srbiji koji će dobiti gradsku baštu.

Na inicijativu udruženja Svetlost i Ekos, grad je ustupio parcelu od jednog hektara, koja će biti podeljena na vrtove od po nekoliko ari, na kojima Šapčani mogu proizvoditi organsku hranu.

Pofesor vajarstva Saša Stamenković došao je da obiđe parcelu na kojoj namerava da započne proizvodnju zdrave hrane. Iskustva ima, ali nema gde, pa se prijavio za parče zemlje koje daje grad, kako bi svoju ideju sproveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u delo.

„Znanje imamo, a volimo sve što je zdravo iz prirode, što danas ne možete tako lako kupiti. Samo ono što čovek sam proizvede, zna šta je proizveo“, kaže Saša Stamenković

Projekat „Gradski vrt“ pokrenuli su udruženja Svetlost i Ekos, a grad je ustupio hektar zemlje. Do sada se prijavilo više od pedeset zainteresovanih građana.

„Smatramo da smo napravili jedan veliki korak da imamo nešto čime ćemo se ponositi. To nešto što ne košta i čist je primer ljudskog aktivizma. Gradska bašta je primer da građani ako su ujedinjeni, ako imaju ideju, to mogu i da ostvare“, kaže Darko Pavlović iz Udruženja „Svetlost“.

Gradsko zemljište biće besplatno deljeno za organski uzgoj povrća, cveća i začinskog bilja, što će, smatraju u gradu, pomoći u očuvanju tradicije, ostvarivanju dobiti i podsticanju socijalizacije.

“Na taj način će svi građani koji budu želeli na tradicionalan način prozvoditi organske proizvode i koristiti to da li za ličnu upotrebu ili dalje za prodaju”, kaže Marko Jančić.

Analiza zemljišta i pripremni radovi već su spovedeni, a poziv je otvoren za sve koji su spremni da rade na svojim vrtovima bez upotrebe hemijskih sredstava.

“Mi ćemo od drugih koji nas budu obučavali, upoznavati sam prosec proizvodnje. To je način da se povežemo sa prirodom”, kaže Katarina Janković Popović

Projekat je violonterski sa ciljem održive proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.