STO nije panakeja, ali Rusiji će poslužiti

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO nije panakeja, ali Rusiji će poslužiti

16.12.2011. -

Pregovori o učlanjenju Rusije u STO su završeni posle 18 godina. Uoči potpisivanja međuvladinih dokumenata u Ženevi Maksim Medvedkov, koji predvodi rusku delegaciju pregovarača, u ekskluzivnom intervjuu za „Glas Rusije" je ispričao o tome kako se odvija proces priključenja Rusije Svetskoj trgovinskoj orgnizaciji.

Sve zemlje koje se učlanjuju u STO menjaju nacionalne zakone prema svetskom standardu. To je obavezni „domaći rad", govori Maksim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Medvedkov:

„Mi smo ga uradili većinom još 2004-2005 godine. To je Carinski kodeks, to je zakon o tehničkom regulisanju, zakon o državnom regulisanju spoljne trgovine i još više od 300 pravnih akata. Odnosno, mi živimo u pravnom sistemu STO već oko osam godina. Drugi deo priključenja je otvaranje pristupa na tržištu usluga, na kojem moramo da uzmemo na sebe odgovornost za nivo uvoznih carina. Naša srednja uvozna carina koja sada iznosi oko 10,5 - 11 odsto će biti skoro duplo smanjena."

Na primer, za automobile tarifa će se smanjiti dva puta u toku narednih 7 godina posle priključenja. Na pitanje, da li će to negativno uticati na rusku automobilsku industriju, odgovor je očigledan: neće. Rusija je na to spremna. Realizuje se veliki broj investicionih projekata u automobilskoj industriji. Strana konkurencija neće biti strašna kroz sedam godina. Za neke grane ruske privrede učlanjenje u STO neće imati nikakve posledice – tarife se neće menjati.

Poljoprivredni kompleks će biti samo u dobiti, uveren je Maksim Medvedkov:

„Pre svega, moći ćemo da povećamo obim podrške domaćim proizvođačima dogodine sa 5,5 do 9 milijardi dolara, što će omogućiti da se završi program modernizacije. Kroz sedam godina prelaznog perioda, kada budemo smanjili obim državne podrške, taj program modernizacije će već biti završen. Imaćemo poljoprivrednu produkciju koja će moći da konkuriše uvoznoj. Drugi momenat je porez na uvoz. U tome neće biti ozbiljnih promena. A što se tiče neke krupne robe, na primer, živinarske, uslovi njenog dolaska na naše tržište će biti stroži. Plus za našu poljoprivredu je otvoreno spoljno tržište."

Rusija konačno dobija mogućnost da se vrati na svetsko tržište žitarica i da na njemu zauzme posle dugih decenija veoma važno mesto. A blizu je i početak izvoza drugih poljoprivrenih proizvoda.

Mnogi se nadaju da će priključenje Rusije STO povući za sobom strane investicije u domaće projekte. Pretpostavka je tačna, govori Maksim Medvedkov:

„Hajde da pogledamo šta se dogodilo posle priključenja sa drugim zemljama. Sa Kinom, na primer. Zemlja veoma velika, ekonomski jaka, i obim investicija posle priključenja u STO se u Kini uvećao nekoliko puta."

STO nije lek od svih bolesti – nije panakeja. I priključenje u organizaciju ne znači insvesticioni bum. Ali ruski ekonomski projekti su veoma privlačni, i u perspektivi zemlja može da računa na rast investicija.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/World Trade Organization/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.