SRBIJA SMANJILA NEZAPOSLENOST: Skoro tri miliona zaposlenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 14:52

SRBIJA SMANJILA NEZAPOSLENOST: Skoro tri miliona zaposlenih

Anketa o radnoj snazi pokazala pozitivne pomake u zapošljavanju

U trećem kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je preko 2,93 miliona ljudi, dok je broj nezaposlenih bio 292 hiljade, objavio je danas u Anketi o radnoj snazi Republički zavod za statistiku.

Stopa zaposlenosti za ovaj period iznosi 49,9 procenata, a stopa nezaposlenosti 9,0%.

U odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih manji je za 5,3 procenta, dok je ukupan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zaposlenih smanjen za 2,1 hiljadu što je 0,1%.

Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja neformalne zaposlenosti za 42,9 hiljade lica i povećanja formalne zaposlenosti za 40,7 hiljada, navodi RZS.

Broj zaposlenih žena porastao je za 17,6 hiljada, dok je broj zaposlenih muškaraca smanjen za 19,7 hiljada.

Pad zaposlenosti zabeležen je kod lica sa osnovnim nivoom obrazovanja (-20,4 hiljade), dok je broj zaposlenih sa srednjim i visokim nivoom obrazovanja veći za 24,9 hiljada.

RZS navodi da je najveći rast zaposlenosti od 4,9 hiljada lica, praćen najvećim smanjenjem nezaposlenosti za 8,4 hiljade - zabeležen u Vojvodine.

U Regionu Južne i Istočne Srbije došlo je do najvećeg smanjenja broja zaposlenih za 8,7 hiljada, dok je povećanje broja nezaposlenih zabeleženo jedino u Beogradskom regionu i to za 1,4 hiljade lica.

Do smanjenja nezaposlenosti došlo je kod žena, dok je broj nezaposlenih muškaraca neznatno povecćan, a nezaposlenost je najviše smanjena u starosnoj grupi od 35 do 44 godina, navodi RZS.

U poređenju sa prethodnim kvartalom 2020. godine kod stanovništva starog 15 i više godina došlo je do povećanja zaposlenosti za 92,4 hiljade lica i nezaposlenosti 69,2 hiljade i smanjenja neaktivnosti.

Najveci rast zaposlenosti zabeležen je u sektoru delatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, i u građevinarstvu, a regionalno zaposlenost je najviše porasla u Vojvodini.

U trecem kvartalu 2020. godine s posla je odsustvovalo 6,2 procenata zaposlenih, što je za 5,2 posto manje u odnosu na drug kvartal.

Tokom trećeg kvartala odsustvo s posla zbog smanjenog obima posla iz tehničkih ili ekonomskih razloga smanjeno je skoro deset puta u odnosu na prethodni kvartal kada je iznosilo više od 200.000 ljudi.

U odnosu na isti period prošle godine broj zaposlenih koji su bili odsutni s posla zbog godišnjeg odmora značajno je smanjen u trećem kvartalu 2020. godine a skoro 100.000 zaposlenih manje koristilo je godišnji odmor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.