SIPRI objavio istraživanje: Šta se dešava sa prihodima od prodaje oružja?

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 19:12

SIPRI objavio istraživanje: Šta se dešava sa prihodima od prodaje oružja?

Svet se ne smiruje, krize i ratovi se množe.

Ipak, prodaja oružja najvećih kompanija industrije naoružanja opala je u 2022.

Stokholmski Institut za istraživanje mira SIPRI u svojoj novoj studiji objašnjava zašto.

Zbog mnogih globalnih političkih žarišta, prodaja oružja godinama je cvetala. Taj trend je, međutim, u 2022. godini zaustavljen – iako najverovatnije samo privremeno. To proizilazi iz najnovijeg izveštaja Stokholmskog međunarodnog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za istraživanje mira (SIPRI), koji je analizirao poslovanje 100 najvećih kompanija za proizvodnju oružja tokom prošle godine.

Prema tom izveštaju, kompanije su od prodaje oružja i vojnih usluga ukupno ostvarile gotovo 600 milijardi dolara. To je ogromna suma. Međutim, njihovi prihodi su se primetno smanjili u odnosu na 2021. i to za 3,5 odsto. To je prvi pad od 2015, odnosno otkako SIPRI formira listu najvećih 100 kompanija za proizvodnju oružja. "Uprkos obimu novih narudžbina, koje su dostigle za mnoge kompanije rekordne nivoe, opao je prihod prvenstveno u SAD", kaže za DW Sijao Lijang, jedan od autora izveštaja SIPRI-ja.

SAD: smanjena proizvodnja zbog problema s proizvodnjom

Mnoge američke i evropske kompanije za proizvodnju oružja nisu bile u mogućnosti da značajno povećaju svoje proizvodne kapacitete. Zbog nedostatka radne snage, rastućih troškova, posledica pandemije koronavirusa i poremećaja lanca snabdevanja uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Pored toga, većina naoružanja isporučenog Ukrajini bila je vojna pomoć iz evropskih i američkih zaliha, što industriji nije donelo mnogo prihoda. Drugi razlog je to što je fokus najvećih proizvođača prebačen na skupe sisteme kao što su avioni, brodovi i projektili, objašnjava Lijang. Ali, 2022. godine naoružanje "koje je bilo najtraženije zbog rata u Ukrajini – oklopna vozila, municija i artiljerija – nije nužno bilo i skuplje".

Konkretno, prihodi 42 američke kompanije na listi značajno su pali – za 7,9 odsto, odnosno na 302 milijarde dolara. Oni su činili 51 odsto ukupnog prihoda od prodaje oružja 100 najvećih kompanija u industriji oružja. Međutim, SIPRI procenjuje da će dugoročnije narudžbine imati pozitivan uticaj na bilans u narednim godinama.

Skroman rast prodaje u Evropi

Prodaja oružja 26 evropskih kompanija koje se nalaze među prvih 100 u svetu porasla je u 2022 za 0,9 odsto, odnosno na 121 milijardu dolara. Rat u Ukrajini stvorio je potražnju za proizvodima "pogodnim za rat iscrpljivanja, kao što su municija i oklopna vozila", navodi se u studiji SIPRI. Mnogi evropski proizvođači te robe uspeli su da povećaju svoje prihode. Kao primer, SIPRI navodi poljsku odbrambenu kompaniju PGZ, koja je povećala svoj prihod za 14 odsto i tako imala koristi "od programa vojne modernizacije koji ta zemlja sprovodi".

Prihod četiri nemačka proizvođača oružja među sto kompanija s najvećim zaradama u 2022. iznosio je 9,1 milijardu dolara, što je povećanje za 1,1 odsto u odnosu na 2021. Jedina nemačka kompanija koja je zabeležila rast prodaje bila je "TisenKrup". Njena prodaja je pala za 16 odsto, odnosno na 1,9 milijardi dolara, jer je kompanija, prema analizi instituta SIPRI, isporučila manje brodova nego prethodne godine. Inače, redosled nemačkih kompanija na listi je sledeći: "Rajnmetal" 28. mesto, "TisenKrup" 62, "Hensolt" 69. i "Dil" na 93 mestu.

Nagađanje o ruskoj proizvodnji oružja

Zbog nedostatka podataka SIPRI nije bio u mogućnosti da u potpunosti proceni razvoj prihoda ruskih kompanija. Zbog toga su se na listi našle samo dve ruske kompanije: "Rostec" (10. mesto) i Ujedinjena brodograditeljska korporacija (36). Njihova ukupna prodaja pala je za 12 odsto, tj. na 20,8 milijardi dolara. Nedostatak transparentnosti Rusije nije novi trend, ali se nakon njene invazije na Ukrajinu povećao, navodi se u izveštaju SIPRI.

Ekspert stokholmskog instituta Lijang procenjuje da je "ruska vlada sprečila tamošnje kompanije da obelodane bilo kakve informacije, jer bi to moglo da dovede u pitanje zvanični narativ o njihovim ratnim naporima u Ukrajini".

Kompanije u Aziji, Okeaniji i na Bliskom i Srednjem istoku zabeležile su značajan rast. "Tamošnje firme često se suočavaju s veoma teškim bezbednosnim uslovima, pa i sa nekom vrstom konstantnog ratnog stanja, poput Izraela ili Južne Koreje", kaže Lijang. Zato su te kompanije imale "stalni proizvodni kapacitet", a to znači da su u stanju da brzo povećaju proizvodnju u slučaju naglog povećanja potražnje.

Istovremeno, neke kompanije u Kini, Indiji ili u Turskoj podržavaju njihove vlade u dugoročnim planovima modernizacije. Lijang navodi još jednu prednost: "Mnogi dobavljači su domaći. Većina potražnje je takođe domaća – odnosno za snabdevanje sopstvene vojske. To pomaže tim zemljama da ublaže uticaj poremećaja globalnog lanca snabdevanja."

Prodaja 22 kompanije iz Azije i Okeanije koje su navedene na rang-listi porasla je za 3,1 odsto, odnosno na 134 milijarde američkih dolara. To je druga godina za redom da su prihodi u Aziji i Okeaniji veći od onih u Evropi, naglašava se u izveštaju SIPRI. U prvih sto u 2022. godini nalaze se 22 kompanije iz tog regiona. Na listi je osam kineskih kompanija, od kojih su tri u prvih deset. Prihodi od naoružanja svih osam kompanija iznosili su 108 milijardi dolara i činili 18 odsto ukupne globalne prodaje oružja. To znači da su zabeležile drugi najveći udeo u ukupnoj prodaji po zemljama, odmah iza američkih kompanija.

Turski proizvođač dronova ima najbrži rast

Bliski i Srednji istok beleže najveći procenat povećanja prodaje od bilo kog regiona u 2022. Prihod sedam kompanija koje se tamo nalaze popeo se na 17,9 milijardi dolara, što je rast od 11 odsto. Prema nalazima SIPRI, kompanije iz tog regiona imaju koristi od toga što su se specijalizovale za manje tehnološki sofisticirane proizvode. One su u stanju da "brže povećaju proizvodnju kao odgovor na sve veću potražnju".

To posebno važi za četiri turske kompanije, čiji je ukupan prihod porastao na 5,5 milijardi dolara – 22 odsto više nego 2021. SIPRI u svom izveštaju posebno ukazuje na tursku kompaniju "Bajkar" i njenu proizvodnju dronova. "Bajkar" je sada prvi put ušao u top 100 (76. mesto) nakon što je njegova prodaja porasla za 94 procenta. To je najbrži rast od bilo koje kompanije na rang-listi SIPRI-ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SIPRI objavio istraživanje: Šta se dešava sa prihodima od prodaje oružja?

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 03:40

Svet se ne smiruje, krize i ratovi se množe...Ipak, prodaja oružja najvećih kompanija industrije naoružanja opala je u 2022...Stokholmski Institut za istraživanje mira SIPRI u svojoj novoj studiji objašnjava zašto...Zbog mnogih globalnih političkih žarišta, prodaja oružja godinama je cvetala....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.