SEAF traži firme u koje će ulagati

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEAF traži firme u koje će ulagati

Beograd -- Investicioni fond SEAF zainteresovan je za ulaganja u mala i srednja preduzeća na području Srbije, Crne Gore i Makedonije i spreman da u njih uloži i do 1,6 mil evra.

SEAF Saut balkan fond deo je globalne investicione kompanije SEAF sa sedištem u Vašingtonu

Akcionari fonda su vodeće svetske i evropske finansijske institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), USAID-a, Međunarodna finansijska koorporacija (IFC), ali i vlade pojedinih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput holandske i švajcarske, što dodatno doprinosi sigurnosti samog ulaganja.

Prlikom prezentacije tog fonda u Privrednoj komori objašnjeno je da se princip rada zasniva na preuzimanju udela u vlasničkoj strukturi preduzeća, a nakon proteka četiri do šest godina i podizanja poslovanja i izlazak iz firme.

Prema rečima direktora za investicije Saut balkan SEAF fonda, Lorene Radonjić, ta investiciona kompanija zainteresovana je za ulaganja u kompanije srednje veličine, sa jednostavnom vlasničkom strukturom (jedan do tri vlasnika) i da je po mogućnosti u većinskom domaćem vlasništvu.

Preduzeće koje aplicira za ulazak fonda, mora da ima potencijal za razvoj, motivisan i iskusan menadžment i da dolazi iz oblasti poput distribucije, telekomunikacija, informativnih tehnologija, medicine, poljoprivrede...SEAF fond nije zainteresovan za firme koje su listirane na berzi, nalaze se u državnom vlasništvu i imaju u svojoj strukturi dominatno učešće stranog kapitala.

Radonjićeva je naglasila da je ovaj vid dokapitalizacije preduzeća mnogo povoljniji od uzimanja kredita od poslovnih banaka, jer SEAF organizuje i mnoge druge aktivnosti koje poboljšavaju poslovanje preduzeća.

SEAF

SEAF je uložio više od 47 miliona dolara u preko 73 kompanije u regionu. Neke od njih posluju u prehrambenoj, industriji informacionih tehnologija, oblasti telekomunikacija, proizvodnje i distribucije lekova, trgovine i distribucije i izdavaštvo (dnevne novine). Osnovan je 1989. u Vašingtonu, posluje u 20-tak zemalja, do sada je investirao u 250 kompanija i upravlja kapitalom od preko pola milijarde dolara.

Kreiranje marketinških planova, organizovanje posete stranih eksperata, pravljenje biznis planova, budžetiranje, samo su neki od tih poslova.

Nakon što se preduzeće podigne na određeni nivo, SEAF izlazi iz vlasništva ili prodajom udela na berzi postojećem vlasniku ili strateškom partneru, a kao uspešni primeri ulaganja u Srbiji navedene su firme "PC Centar" i trgovinski lanac "Gomaks" iz Zrenjanina.

Predsednik Upravnog odbora "PC Centra" Darko Gajić naglasio je da su u početku zaposleni u ovoj kompaniji bili skeptični prema ovakvoj vrsti ulaganja, strahujući od moguće prevare ili nečega sličnog, ali da već sada vlada uverenje da SEAF ima ozbiljne namere i zajednički interes sa vlasnikom da podigne nivo poslovanja.

"PC Centar" je firma koja se nalazi među prvih deset firmi na IT tržištu u Srbiji, SEAF je uložio u nju milion evra i tako postao vlanik 33 odsto kapitala preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.