SAD i Nemačka postigle sporazum

Izvor: B92, 21.Jul.2021, 16:35

SAD i Nemačka postigle sporazum

Prema zvaničnicima iz Berlina i Vašingtona, SAD i Nemačka postigle su sporazum kojim se dopušta dovršetak ruskog gasovoda.

Time će se okončati godine napetosti između dva saveznika.

Bajdenova administracija će se odreći dugogodišnjeg protivljenja Vašingtona gasovodu Severni tok 2, što predstavlja promenu američkog stava. Time su završena višegodišnja nagađanja o sudbini projekta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nemačka će se prema sporazumu saglasiti da će pomoći Ukrajini u energetskim projektima i diplomatiji.

Američki zvaničnici u prethodne dve predsedničke administracije usprotivili su se Severnom toku 2 iz straha da će to pojačati ekonomski i politički uticaj Moskve u Evropi.

Gasovod će Kremlju omogućiti da poveća evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu, a zatim ga koristiti za ucenu američkih saveznika, rekli su kritičari. Takve optužbe Rusija je odbacila.

Zvaničnici su kazali da se Bajden nastavlja protiviti gasovodu i smatra ga potezom Kremlja da proširi svoj uticaj na druge, međutim, savez sa Evropom je najučinkovitiji način da se suprotstavi Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD i Njemačka postigle sporazum oko “Sjevernog toka 2”

Izvor: Capital.ba, 21.Jul.2021

BERLIN – Prema zvaničnicima iz Berlina i Washingtona, Sjedinjene Američke Države i Njemačka postigle su sporazum kojim se dopušta dovršetak ruskog plinovda, koji očekuju da će sporazum objaviti u srijedu, čime će se okončati godine napetosti između dva saveznika. FOTO: Pixabay Bidenova...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.