Ruske rafinerije u BiH nagomilale ogromne gubitke

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 16:00

Ruske rafinerije u BiH nagomilale ogromne gubitke

Rafinerije u BiH, koje su u ruskom vlasništvu, nagomilale su ogromne gubitke.

Gubici se trenutno procenjuju na više od 1,3 milijarde evra, tvrde lokalni mediji.

Portal Capital objavio je kako je akumulirani gubitak rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te rafinerije ulja u Modriči, koje zajedno s lancem benzinskih pumpi posluju unutar firme Nestro grupa, na kraju 2022. godine premašio iznos od 2,6 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 1,329 milijardi evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bosanskobrodska rafinerija izvan pogona gotovo pet godina

Nestro grupa u vlasništvu je ruskog koncerna NeftGazInkor, a otkako je on kupio jedine dve rafinerije koje je imala BiH, one su neprestano beležile gubitke u poslovanju. Ruska firma je rafinerije kupila 2007. u transakciji neposrednom pogodbom s vladom Republike Srpske, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, sadašnji predsednik tog entiteta.

Obe rafinerije, zajedno s lancem benzinskih pumpi, kupca su koštale 236 miliona konvertibilnih maraka odnosno oko 120 miliona evra. Oko 40 posto vlasništva nad NeftGazInkorom ima ruski državni koncern Zarubežnjeft.

Bosanskobrodska rafinerija izvan je pogona već gotovo pet godina zbog kvara na postrojenjima za preradu nafte, a vlasnici su se preusmerili na planove za gradnju gasne elektrane koju za sada planiraju da snabdevaju gasom iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.