Ruske kompanije iz Permske oblasti sa srpskim privrednicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2019, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske kompanije iz Permske oblasti sa srpskim privrednicima

Robna razmena između Srbije i Rusije prošle godine prešla je tri milijarde dolara, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić i dodao da iako te dve zemlje razvijaju saradnju u gotovo svim oblastima, ima još prostora za uvećanje robne razmene. 

Srbija i Rusija sarađuju u oblastima poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, industriji, građevinarstvu, saobraćaju i infrastrukturi, energetici, bankarstvu, turizmu, a danas su u PKS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavnici srpskih i ruskih kompanija iz Permske oblasti razgovarali o novim potencijalnim poslovima.

Miletić je istakao da je prošle godine izvoz sa naše strane porastao, ali da Srbija još beleži spoljnotrgovinski deficit zbog uvoza energenata, te da naši privrednici i te kako imaju šta da ponude ruskom tržišti, pre svega u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, građevinarstva, kako bi se taj deficit smanjio.

"Posetama, kao što danas imamo posetu delegacije Permske oblasti, uspostavljamo mogućnosti za saradnju i sa pojedinim ruskim oblastima. Delegacija iz Srbije je 2012. posetila tu oblast, a u novembru prošle godine imali smo pripremni sastanak za današnji događaja", rekao je Miletić.

Kaže da su u Permskom kraju najzastupljenije hemijska industrija, petrohemija, šumarstvo, kompanije za proizvodnju optičkih kablova i kablova za avione, a da svoje predstavništvo u toj oblasti ima i kompanija Lukoli.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak je dobra prilika da se uspostave konkretni i poslovi između srpskih i ruskih privrednika, imajući u vidi, kaže, da će se sa srpske strane predstaviti renomirane kompanije koje imaju šta da ponude ruskom tržištu.

Podsetio je da je Srbija usaglasila tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazije - Rusijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom, te da je to mogućnost za srpske kompanije da svoje proizvode ponude na evroazijsko tržište koje ima više od 183 miliona stanovnika.

Direktor Predstavništva Trgovinsko industrijske komore Rusije Vladimir Grišin kaže da je danas iz Permske oblasti u Beograd stiglo 11 predstavnika ruskih kompanija iz različitih grana privrede, kao što su, metaloprerađivačka i drvna industrija.

Među njima su, kaže, i predstavnici ruskih trgovinskih lanaca koji su najviše zainteresovani za srpske proizvode kao bih ih plasirali na rusko tržište.

"Cilj je da produbimo saradnju u već tradicionalnim oblastima, ali i da nađemo nove pravce poslovne saradnje kako bismo povećali robnu razmenu", rekao je Grišin.

Podsetio je da u Srbiji posluje desetak najvećih ruskih kompanija, kao što su NIS, Lukoil, Sberbanka, Ruske železnice, ali da je ruski kapital prisutan u još 800 kompanija u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.