Ruska međunarodna banka se vraća kući

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 08:28

Ruska međunarodna banka se vraća kući

Međunarodna investiciona banka Rusije (IIB) saopštila je da će premestiti svoje sedište iz Budimpešte nazad u Rusiju.

Kako je objavljeno na sajtu banke, odluka je doneta u nedelju nakon što su SAD uvele sankcije protiv trojice zvaničnika IIB-a u Budimpešti.

Sankcije su SAD uvele dvojici Rusa i jednom Mađaru, preneo je Rojters.

Zbog ovog poteza SAD, Mađarska je saopštila da će povući svoje predstavnike iz IIB i da će napustiti tu finansijsku instituciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodaje Rojters.

''IIB je istrošila baze za dalje operacije iz njenih sedišta u Budimpešti i u Evropskoj uniji. Banka je počela relokaciju operacija i funkcija njenih sedišta iz Mađarske u Rusiju'', navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu banke.

Nakon početka rata u Ukrajini, u februaru 2022, Bugarska, Češka, Rumunija i Slovačka su prekinule svoje učešće u IIB, dok Mađarska nije preduzela mere protiv IIB, koja je svoje sedište preselila u Budimpeštu 2019.

Nakon što su prošle srede SAD saopštile da će uvesti sankcije trojici zvaničnika banke, američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman rekao je da IIB ''preti bezbednosti i suverenitetu mađarskog naroda, njihovih evropskih suseda i NATO saveznika'', navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.