Rusiji šanse za STO preko 50 odsto

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusiji šanse za STO preko 50 odsto

Beč -- Rusija bi mogla još u ovoj godini postati članica Svetske trgovinske organizacije (STO), najavio je direktor STO Paskal Lami.

Svetska trgovinska organizacija broji trenutno 154 članice.

"Mogućnost za pristupanje Rusije je preko 50 odsto", naglasio je Lami u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA dodajući da je pristupanje u ovoj godini "izvodljivo i verovatno".

Već 18 godina STO sa Rusijom vodi pregovore o članstvu u ovoj organizaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Lami je ukazao da je potrebno još ukloniti par trgovinskih prepreka, među kojima su, na primer, prepreke za investicije u automobilskom sektoru, ili granični konflikt sa Gruzijom. On je dodao da izrada novog sporazuma o liberalizaciji svetske trgovine već godinama stoji na mestu. O tom dokumentu se pregovara od 2001., a dogovoreno je preko 80 odsto tačaka, dok se ostalih 20 odsto pokazalo težim nego što se očekivalo, objasnio je Lami.

Osnovni problem u pregovorima jeste sistem „dve klase", koji deli zemlje na industrijske i one u razvoju.

„De fakto postoji dogovor da se taj sistem proširi na kategoriju zemalja koje su na pragu industrijalizacije", objasnio je on dodajući da su Kina, Indija i Brazil prihvatile da STO te zemlje ubuduće više ne tretira kao Senegal, Kambodžu ili Jamajku.

Lami naglašava da je sada bitno da se razmotri da li Kina, Indija i Brazil treba da budu uvrštene u manje razvijene ili bogate razvijene zemlje, što ima jasne geopolitičke posledice.

SAD zastupaju stav da te zemlje imaju iste multilateralne trgovinske obaveze, dok Kina, Indija i Brazil misle da se ne mogu tretirati kao nerazvijene zemlje, ali ni kao najrazvijenije poput SAD, EU i Japana.

Lami je pohvalio trgovinsku politiku Kine, ocenjujući da se ta zemlja pridržavala pravila i dogovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.