Izvor: Politika, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija vraća Srbiji 288 miliona dolara

Deo za rekonstrukciju Hidrocentrale "Đerdap", nuklearnog instituta u Vinči i namirivanje 188 miliona dolara duga za gas MOSKVA – Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu parafirali su juče u Moskvi sporazum o starom, klirinškom dugu Sovjetskog Saveza u iznosu od 288 miliona dolara. Bubalo je rekao da bi sporazum o klirinškom dugu trebalo da bude potpisan u narednih desetak dana. Prema njegovim rečima, uslovi sporazuma o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dugu ostali su "manje-više" isti kakvi su bili dogovoreni ranije i uključuju rekonstrukciju Hidrocentrale "Đerdap", nuklearnog instituta u Vinči i namirivanje 188 miliona dolara srpskog duga za gas. "Nema više spornih pitanja, udeo Srbije je raščišćen, a i udeo Crne Gore", kazao je Bubalo.

U novembru 2004. godine predstavnici Rusije i tadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora parafirali su sporazum o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a, koji, kako je ranije utvrđeno, iznosio 306,8 miliona dolara. Od te sume, Srbiji pripada 288 miliona dolara. Sporazum predviđa prebijanje dela duga za gas, nastalog između 1994. i 2000. godine, u iznosu od 188,3 miliona dolara. Ceo dug za gas iznosi 241 milion dolara.

Tada je bilo predviđeno da Rusija preostali deo duga isplati u vidu opreme za hidroelektrane i termoelektrane i izgradnjom podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i gasovoda.

Bubalo je naveo i da je na sastanku Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučnu saradnju Rusije i Srbije pripremljeno i potpisivanje memoranduma o izgradnji gasovoda, koji će preko Srbije ići od bugarske granice do Niša i dalje prema Italiji. Prema njegovim rečima, memorandum o izgradnji gasovoda trebalo bi da 20. decembra potpišu predstavnici ruskog "Gasproma" i Ministarstva za energetiku Srbije. "Izuzetno je važno što su predstavnici Rusije najavili da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, koji je već na snazi, biti ratifikovan u Dumi u prvom tromesečju naredne godine", ocenio je Bubalo.

Ratifikacija sporazuma, naveo je on, predstavljaće "veliki signal" za strane investitore u Srbiji i omogućiće dalju liberalizaciju trgovinske saradnje, odnosno proširenje spiska robe koja će biti oslobođena carina.

Bubalo je kazao i da je obavestio Ruse da je Narodna banka Srbije (NBS) dala saglasnost Moskovskoj banci da kupi Agrobanku iz Beograda. "Rusi su izneli primedbe o problemima u poslovanju 'Lukoila' u Srbiji, vlasnika 'Beopetrola', odnosno problemima sa lokalnim vlastima, uključujući i vlasti u Beogradu za dobijanje dozvola za rekonstrukciju benzinskih pumpi", istakao je on.

(Beta)

[objavljeno: 14.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.