Izvor: B92, 07.Apr.2023, 15:08

Rusija upozorava Zapad: Moraće kopnom

Rusija je danas upozorila Zapad da će, ukoliko ne budu uklonjene prepreke za njen izvoz žita i đubriva, preduzeti mere.

Ukoliko ne budu uklonjene prepreke za njen izvoz žita i đubriva, Ukrajina će morati da izvozi žito kopnenim putem, a Moskva će raditi izvan okvira sporazuma o izvozu žita postignutog uz posredstvo UN.

Crnomorski sporazum o žitu predstavljao je pokušaj UN da ublaže prehrambenu krizu koju je izazvao rat u Ukrajini.

Sporazum su potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusija, Ukrajina, Turska i UN u julu prošle godine, a on je dva puta produžavan i njime je omogućen izvoz hrane i đubriva iz ukrajinskih luka Odese, Černomorska i Južnjija, podsetio je Rojters.

Rusija navodi da je taj izvoz kompromitovan zbog prepreka kao što su osiguranje i ometanje isplata i da one moraju biti ukinute.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da ako Zapad to ne bude uradio, onda će Ukrajina morati da koristi kopnene i rečne puteve za izvoz.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je saglasan sa zahtevom Rusije da se ukinu prepreke za ruski izvoz đubriva i žita, kao i da to pitanje mora da se reši kako bi se dodatno proširila ukupna trgovina žitom preko Crnog mora koja uključuje Ukrajinu.

Čavušoglu je na zajedničkoj pres konferenciji sa Lavrovom u Ankari rekao da je posvećen proširenju trgovine žitom, prenosi Rojters.

Istovremeno, Čavušoglu je dodao da je Turska zabrinuta zbog potencijalnog intenziviranja konflikta između Rusije i Ukrajine na proleće. On je rekao i da će Turska nastaviti napore da pregovorima privede rat kraju.

Lavrov je izjavio da bi bio srećan da vidi svog turskog kolegu u poseti Rusiji kad god on bude imao priliku da učini takvu posetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.