Rusija opet isto: Zašto da pristanemo?

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 10:49

Rusija opet isto: "Zašto da pristanemo?"

Nema osnova da se održava status quo ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka koji ističe 18. jula.

To je izjavio izaslanik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov.

Gatilov je istakao da se "odugovlači" sa sprovođenjenjem ruskih uslova za produžetak sporazuma koji podrazumevaju, između ostalog, ponovo povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SVIFT sistem međubankarskih finansijskih transakcija, prenose Izvestja.

"Rusija je više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta produžavala ovaj sporazum u nadi da će to doneti pozitivne promene. Međutim, ono što smo do sada videli ne daje nam osnova da pristanemo da se održava takav status quo", rekao je Gatilov.

Dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka postignut u julu 2022. godine između Rusije i Ukrajine uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, s ciljem da se spreči globalna kriza hrane i dozvoli bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica.

Prošle nedelje, Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog toga što od 26. juna nisu registrovane nove brodske pošiljke iako je prijave podnelo čak 29 teretnih plovila.

Pročitajte još:

Rusija nagovestila: Kraj – 18. jul

Rusija prevarena? "Naša dobra volja nije beskonačna"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.