Rusija nije plaćala – Češka podnela tužbu

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 06:18

Rusija nije plaćala – Češka podnela tužbu

Ministarstvo spoljnih poslova Češke saopštilo je danas da je podnelo tužbu protiv Rusije, za nadoknadu skoro dva i po miliona dolara.

Tužba je podneta zbog neplaćanja zakupa zemljišta u Pragu i drugim gradovima koje koristi ambasada te zemlje.

Iz ministarstva su naveli da će Moskva od sada morati da plaća zakup parcela, pošto je češka vlada prethodno povukla uredbe iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kojima je Rusiji dato da besplatno koristi desetina parcela, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je da se tužba, podneta sudu u Pragu, odnosi na "nepravedno bogaćenje" Rusije u poslednje tri godine.

"Mi smo preduzeli ovaj korak, jer nismo dobili nikakav odgovor od ruskih vlasti tokom predsudskih poziva", naveo je Lipavski.

Odluka čeških vlasti dovešće do daljeg pogoršanja bilateralnih odnosa dve zemlje, koji su se pogoršali nakon što je zvanični Prag 2021. godine optužio ruske obaveštajce da stoje iza eksplozija u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine.

Češki parlament je prošlog novembra proglasio rusku vladu za terorističku zbog agresije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.