Rusija - narkoman navučen na naftu

Izvor: B92, 18.Jan.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija - narkoman navučen na naftu

Osam nedelja zaredom cena nafte na svetskom tržištu pada što se, prema podacima agencije Blumberg, nije desilo u poslednjih 30 godina.

Rusija je najveći proizvođač nafte ali i zemlja čija se ekonomija oslanja uglavnom na naftu te je i dramatičan pad cene ovog energenta – glavnog izvoznog proizvoda ugrozio rusku ekonomiju. Rusiji preti bankarska kriza, upozorio je predsednik Sberbanke German Gref i zatražio od države da pomogne bankama. Banke su samo poslednje u nizu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje pomoć traže.

Rusija leži na nafti, poseduje i najveća nova nalazišta, na proizvodnju ne može da se požali, nafta je omogućila i njen ekonomski oporavak posle Jeljcina. Danas, pak , niska cena nafte preti dubokom ekonomskom krizom. Neki analitičari problem vide u spoljašljim drugi - u unutrašnjim faktorima.

“SAD žele da kazne Rusiju za Krim jer cena nafte ne zavisi od realne ponude i potražnje već od kupovine fjučersa. SAD su objavivši faktički ekonomski rat Rusiji, morale da dođu i do najproblematičnijeg a to je nafta jer se polovina budžeta puni od prihoda od nafte”, kaže Konstantin Simonov, direktor Centra energetske bezbednosti.

“Rusija je postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu. Rusija nije razvijala nikakve druge oblasti, na primer visoke tehnologije. Oslanajla se na to da je nafta skupa i da posataje sve skuplja”, kaže Mihail Krutihin, analitičar “RusEnerdži“.

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Tako je budžet za 2014 do 2017 računao tih 40 odsto prihoda od taksi, poreza, i ostalog na osnovu cene nafte od 95 dolara za barel. Za cenu nafte vezana je i vrednost rublje.

“Pad prihoda kompenzovaće pad rashoda na račun devalvacije rublje – time devalviraju i obaveze države, te to budžet neće osetiti.osetiće stanovništvo jer raste inflacija. Ali to nije prvi put, narod je navikao. Ako zapad misli da će to da obori vlast vara se”, rekao je Simonov.

Pritisak na budžet je veliki i zato što banke i velike kompnaije usled sankcija ne mogu da pozajmljuju na međunarodnom tržištu te novac traže od države. Ministarstvo finansija želi rebalans i upozorava da se rashodi moraju smanjiti za 10 odsto.

“Potrebne su sistemske promene da Rusija ne bi bila tako osetljiva na kolebanja cene nafte. Ali za taj posao bi morao da se uhvati neko ozbiljan“, kaže Krutihin .

I dok se mišljenja zašto cena nafte tako niska razlikuju odgovor na pitanje zašto je Rusija tako zavisna od cene nafte i predsednik je dao odgovor. Vladimir Putin je rekao da je svima bilo lakše i brže da zarađuju na projektima od nafte. Zavisnost od nafte se samo povećavala za vreme njegovih mandata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija – narkoman navučen na naftu

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2015

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Analitičari kažu da je ova zemlja "postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu"..Osam nedelja zaredom cena nafte na svetskom tržištu pada što se nije desilo u poslednjih 30 godina, prema podacima agencije Blumberg,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.